Πρόκληση ιδιαιτέρων απαιτήσεων αποτελεί η διατήρηση υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, παρά την επιβεβλημένη περιστολή των σχετικών δαπανών, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στην παρέμβασή του στο διήμερο συνέδριο, που διοργανώνει χθες και σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, το υπουργείο Υγείας (High Level Conference on Greek Reforms in the Health Sector).
Ο κ. Βαρτζόπουλος, γιατρός το επάγγελμα και υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνικής βοήθειας για την εμπέδωση των καλών πρακτικών στον τομέα της Υγείας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε κύριο πεδίο της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο δράσης που συνδιαμορφώθηκε τότε για την αναμόρφωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, με τη συνεργασία της Task Force (TFGR) και της Γερμανίας ως Domain Leader, αποτέλεσε τον βασικό άξονα των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές ξεκίνησαν να υλοποιούνται, με βάση λεπτομερείς, επί μέρους, οδικούς χάρτες, οι οποίοι αναφέρονταν στους προσδιορισθέντες τομείς προτεραιότητας και συγκεκριμένα, στη φαρμακευτική πολιτική, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων, καθώς και στον ΕΟΠΠΥ.
Ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως με τη θέσπιση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού ως αρωγού του πρωθυπουργού στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως δε στην άρση των διαφωνιών σε επίπεδο διυπουργικής λειτουργίας και δημοσιοϋπαλληλίας, εξασφαλίσθηκε -και για τον τομέα της Υγείας- η θεσμοποίηση μιας συντονιστικής δομής εξασφάλισης της απρόσκοπτης προώθησης των απαιτούμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την GIZ συγκροτήθηκε ένα σύστημα παρακολούθησης και απαρτίωσης διαδοχικών παραδοτέων, αξιοποιώντας πλήρως την τεχνική βοήθεια στην απορρόφηση των σχετικών πόρων του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Βαρτζόπουλος υπογράμμισε πως είναι κρίσιμη η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, ιδίως στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του ελληνικού υγειονομικού τοπίου, όπως το νησιωτικό και ορεινό ανάγλυφο και ο μεγάλος αριθμός ειδικευμένων ιατρών (σε σχέση με τους διαθέσιμους γενικούς γιατρούς).