Προκαλούν ανικανότητα οι ουσίες για την τριχόπτωση;

29A6BA4D7D61082889A96E8BCEB5797E.jpg

  Η φιναστερίδη ίσως σκοτώνει το σεξ, σύμφωνα με ανάλυση 34 μελετών που διενήργησαν αμερικανοί επιστήμονες. Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις;

Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση σε θέματα τριχωτού απαντά…

Ασάφεια ως προς την ασφάλεια της φιναστερίδης και τις πιθανότητες να προκαλεί εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και μειωμένη libido δημιουργούν οι περισσότερες κλινικές μελέτες σχετικά με τη χρήση της ουσίας μέχρι σήμερα.

Η φιναστερίδη είναι μία από τις βασικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα για να αναστείλουν την αντρική τριχόπτωση.

 Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Northwestern Feinberg School of Medicine στο Σικάγο. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology και αποτελεί μετα-ανάλυση, δηλαδή εξέταση 34 συνολικά ερευνών που έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 31% από τους 5.704 άντρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά της αλωπεκίας με φιναστερίδη πληρούσαν τα κριτήρια για να λάβουν την αγωγή. Για παράδειγμα, ορισμένοι άντρες που παίρνουν φιναστερίδη έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή πίεση ή λαμβάνουν διουρητικά ή αντικαταθλιπτικά που επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ακόμα, από ότι φάνηκε, το 33% των αντρών έλαβαν το φάρμακο για παραπάνω από ένα χρόνο που ήταν το μέγιστο ασφαλές διάστημα που είχε καθοριστεί στις κλινικές μελέτες.

Οι τελευταίες δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα ξεκάθαρες απαντήσεις στο πόσο ασφαλής είναι η φιναστερίδη, τι πιθανότητες έχει κάποιος άντρας να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, σε πόσο διάστημα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα κ.λπ.

Τι απαντά ο ειδικός

Πότε πρέπει να συστήνεται η λήψη της ουσίας και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες; Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής Advanced Hair Clinics, μέλος της ISHRS (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών) αναφέρει χαρακτηριστικά:

Πότε ενδείκνυται: «Η φιναστερίδη, λόγω της αντιανδρογόνου δράσης της, είναι αποτελεσματική στη μείωση της τριχόπτωσης σε νεαρούς άντρες που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια τριχόπτωσης (Ι-ΙΙΙ στην κλίμακα Norwood). Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν υπάρχει αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Αντίθετα, η δράση της είναι περιορισμένη σε περιπτώσεις εκτεταμένης απώλειας τριχών ή φαλάκρας».

Η ασφάλεια: «Τα περισσότερα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα συμφωνούν ότι η χρήση της φιναστερίδης είναι ασφαλής και προτείνεται σε ασθενείς άντρες ηλικίας 20-40 ετών, σπάνια έως 50 ετών. Θεωρείται ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες η αποτελεσματικότητα της φιναστερίδης μειώνεται επειδή ελαττώνονται τα ανδρογόνα στο αίμα, αλλά και γιατί η αντιανδρογόνος δράση της μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και με αυτό τον τρόπο να υποεκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Στη συνιστώμενη ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών και στην συνιστώμενη δοσολογία του 1mg/μέρα, η φιναστερίδη είναι ένα ασφαλές φάρμακο και η πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών μικρή. Κάποιος με καρδιολογικά προβλήματα ή κάποιος που λαμβάνει αντικαταθλιπτικά σαφώς πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του προτού πάρει φιναστερίδη. Η σωστή χρήση της ουσίας και η παρακολούθηση από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι απαραίτητα, ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι δυνητικές παρενέργειες του φαρμάκου, να εντοπίζονται γρήγορα και να αποκαθίστανται πλήρως και έγκαιρα».

Οι εναλλακτικές: «Αν η χρήση της φιναστερίδης αντενδείκνυται, όπως συμβαίνει στις γυναίκες, σε άντρες που δεν ανήκουν στο ηλικιακό group 20-40 κ.α. προτείνουμε την εφαρμογή λοσιόν μινοξιδίλης που δεν προκαλεί παρενέργειες καθώς και τη θεραπεία PRP (μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια)».

mat.jpg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *