Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων από το Ωνάσειο

 
Η αύξηση των δωρητών οργάνων έχει μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Δέκα ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, από τις οποίες οι 9 ήταν επιτυχείς και μηχανικά υποστηρίζονται άλλοι δέκα ασθενείς.
 
Αυτή η ιδιαίτερα ευχάριστη διαπίστωση ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία που ανέφερε ο πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθηγητής Ιωάννης Λεκάκης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων του Ιδρύματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
 
«Πέρυσι», είπε ο κ. Λεκάκης, «2350 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (μέτρηση Heart Score) και στο 50% των ατόμων συστήθηκε περαιτέρω έλεγχος».
 
«Επειδή διαβλέπουμε ότι και φέτος η ανταπόκριση του κοινού θα είναι μεγάλη, έχουμε οργανώσει Πρόγραμμα Δράσεων το οποίο πιστεύουμε ότι θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών» εξήγησε Λεκάκης.
 
Το Πρόγραμμα Δράσεων δίνει έμφαση στην προληπτική ιατρική και περιλαμβάνει:
 
1. Δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (μέτρηση Heart Score). Στην είσοδο του Νοσοκομείου ο ενδιαφερόμενος πολίτης ή επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα για απολύτως δωρεάν λήψη δημογραφικών στοιχείων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και καταγραφή των καπνιστικών συνηθειών των ενδιαφερομένων, στους οποίους θα δίνονται ενημερωτικά φυλλάδια για την υπέρταση, τη χοληστερόλη καθώς και οδηγίες διατροφής. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα προσδιορίζεται ο πιθανός καρδιαγγειακός κίνδυνος σε διάγραμμα με στήλες. Η δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ξεκίνησε ήδη χθες, 24 Σεπτεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου. Γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 08:00 έως τις 14:30.
 
2. Ιατρική επίσκεψη στα Εξωτερικά Ιατρεία και διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων. Το πακέτο των βιοχημικών εξετάσεων περιλαμβάνει γενική αίματος, σάκχαρο, χοληστερίνη, χοληστερόλη HDL & LDL, τριγλυκερίδια αίματος, προσδιορισμό κρεατινίνης, ουρία αίματος. Επιπρόσθετα, γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση.
 
– Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η προσφορά περιλαμβάνει τη δωρεάν εξέταση από ιατρό, τη συνταγογράφηση των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς την πληρωμή συμμετοχής από τον ασφαλισμένο.
 
– Για τους μη ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, η τιμή προσφοράς είναι 50 ευρώ από 208 ευρώ, έκπτωση 76%.
 
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εξέταση θα πρέπει να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 210 9493933 ώστε, προσερχόμενος στα εξωτερικά ιατρεία για τις βιοχημικές εξετάσεις, να έχει ήδη προγραμματίσει την εξέταση από τον γιατρό για την ίδια ημέρα.
 
3. Δωρεάν κλινική αξιολόγηση και διενέργεια υπερήχων καρδιάς σε παιδιά μόνο έπειτα από ραντεβού, από Δευτέρα 10 έως και Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012. Τηλέφωνο επικοινωνίας για τον προγραμματισμό των εξετάσεων είναι: 210 94 93 933.
 
4. Οι επιστήμονες του Ωνασείου προγραμματίζουν και ομιλίες σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Αργυρούπολη, ‘Αλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα).
 
Οι μαθητές και οι καθηγητές θα ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος του 2011, οι ιατροί του ΩΚΚ είχαν μιλήσει για την αναγκαιότητα της πρόληψης σε 971 παιδιά.
 
5. Σεμινάρια Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΒΚΑΑ) στους καθηγητές των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας. Η εκπαίδευση γίνεται από εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές στους χώρους του ΩΚΚ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *