Πρόγραμμα καταπολέμησης του άγχους 14 ημερών

487E0F8BABFE749552930F09ADECB08F.jpg

  Νιώθετε εξαντλημένοι, αγχωμένοι και καταπιεσμένοι και δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε αυτό που σας απασχολεί;

Ακολουθώντας το παρακάτω «πρόγραμμα» 14 ημερών που δημοσίευσε το Fox News, ίσως καταφέρετε να νιώσετε το βάρος στους ώμους σας να λιγοστεύει και να μπορέσετε να βάλετε τις σκέψεις σας σε μια τάξη.

Ημέρα πρώτη:
Δείτε το δάσος και όχι μόνο το δέντρο. Όταν εμφανίζονται εμπόδια μπροστά σας, αναρωτηθείτε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην πραγματικότητα. Θα έχει σημασία αυτό σε τρεις μήνες; Σε τρία χρόνια; Αν τα ζητήματα που ανακύπτουν έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, γράψτε τις σκέψεις σας γι’ αυτό που σας απασχολεί ή τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση. Στη συνέχεια, γράψτε όποια ιδέα σας έρχεται στο μυαλό, που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή, καταγράψτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και τέλος ετοιμάστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Ημέρα δεύτερη:
Κάντε έρευνα και φτιάξτε μια λίστα με τους ανθρώπους στους οποίους θα μπορούσατε να απευθυνθείτε για συμβουλές ή για βοήθεια. Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι στο πλευρό σας (συναισθηματικά, πρακτικά ή οικονομικά) έχετε πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι νομίζατε. Έχοντας αυτό υπόψιν, θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό το άγχος σας και θα νιώσετε πιο δυνατοί.

Ημέρα τρίτη: Φυτέψτε κάτι. Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Ημέρα τέταρτη: Πιείτε μια κούπα τσάι. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η συχνή κατανάλωση μαύρου τσαγιού, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης. Απλά έχετε υπόψιν σας πόση καφεΐνη έχετε καταναλώσει, προτού πέσετε για ύπνο.

Ημέρα πέμπτη:
Κάντε μασάζ. Ακόμη και αυτές οι καρέκλες-μασάζ που υπάρχουν σε αεροδρόμια και κέντρα αισθητικής μπορούν να κάνουν… θαύματα και να σάς κάνουν να χαλαρώσετε και να αποδιώξετε το στρες από επάνω σας. 15 λεπτά μασάζ είναι αρκετά για να ηρεμήσουν τα νεύρα σας.

Ημέρα έκτη: Παίξτε παιχνίδια, όπως παζλ, Sudoku κ.ά στο διαδίκτυο. Θα χαλαρώσετε και θα βελτιωθεί η διάθεσή σας, καθώς σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της East Carolina το μυαλό σας θα απασχοληθεί με κάτι άλλο. Όταν βρείτε το παιχνίδι που σάς ταιριάζει καλύτερα, μπορείτε να το παίζετε καθημερινά.

Ημέρα έβδομη: Σκεφτείτε για ποια πράγματα νιώθετε ευλογημένοι. Όταν σκεφτόμαστε τα θετικά πράγματα που μάς συμβαίνουν, μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση που έχουν επάνω μας τα αρνητικά.

Ημέρα όγδοη: Σκεφτείτε… ροζ. Μπορεί να σάς ακούγεται «κοριτσίστικο» όμως το ροζ χρώμα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Δε χρειάζεται να βάψετε το δωμάτιό σας ροζ, όμως μπορείτε να αφήσετε μερικά ροζ χαρτάκια επάνω στο γραφείο σας.

Ημέρα ένατη: Κλείστε την τηλεόραση. Ο βομβαρδισμός ειδήσεων μπορεί να σάς προκαλεί μεγαλύτερο άγχος.

Ημέρα δέκατη: Όποτε μπορείτε φύγετε από την πόλη και τους γεμάτους κίνηση δρόμους και πάτε στην εξοχή.

Ημέρα ενδέκατη:
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τους μυς σας, ειδικά εκείνους που βρίσκονται στο μέτωπο, κοντά στα μάτια, τα χείλια, τη γλώσσας, το σαγόνι, την πλάτη και τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Ημέρα δωδέκατη: Σταματήστε να σκέφτεστε αρνητικά. Η αρνητικότητα δίνει τροφή στο στρες. Προσπαθήστε να σκέφτεστε ουδέτερα, σαν τρίτος. Πάρτε βαθιές, αργές ανάσες και αναρωτηθείτε αν σάς ωφελούν οι αρνητικές σκέψεις ή αν πρέπει να αφοσιωθείτε σε κάτι πιο παραγωγικό.

Ημέρα δέκατη τρίτη: Βοηθήστε κάποιον γνωστό σας ή δοκιμάστε να γίνετε εθελοντής κάπου. Όταν βοηθάμε άλλους, ξεφεύγουμε από όσα μας απασχολούν και μπορούμε να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική.

Ημέρα δέκατη τέταρτη: Καιρός για λίγο… γέλιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι με το γέλιο εκλύονται ενδορφίνες στον οργανισμό και νιώθουμε καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *