Προφύλαξη από τα κουνούπια

 
Οι πληθυσμοί κουνουπιών που λόγω των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας πολλαπλασιάζονται, οι διαρκώς αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που προκαλεί η εμφάνισή των εν λόγω πληθυσμών σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο εκδήλωσης στο δημαρχείο Φιλοθέης–Ψυχικού με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων.


Στις πτυχές του προβλήματος αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη και ο ερευνητής Παναγιώτης Β. Πετράκης, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυσημάτων του Εργαστηρίου Εντομολογίας.

Οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αποφυγή της χρήσης εντομοκτόνων και στις παρενέργειές τους υπογραμμίζοντας ότι η αλόγιστη χρήση με αεροψεκασμούς χωρίς προηγούμενη συστηματική εξέταση, δημιουργεί αφενός μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών αφετέρου, και σε πάμπολλες περιπτώσεις, κάνει τα κουνούπια πιο ανθεκτικά και επικίνδυνα.

Επίσης, έδωσαν έμφαση στην σημασία της καλής πληροφόρησης, ιδιαίτερα όσων διαμένουν στις περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εντόμων, και στους τρόπους προστασίας όπως

– Xρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων σε παράθυρα, φεγγίτες

– Κουνουπιέρες σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών),

– Αποφυγή εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθρινοειδή και κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές. Στην περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης που πρέπει να χρησιμοποιούνται δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, εγκατάσταση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)

– κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων και απομάκρυνση του στάσιμου νερού.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2010, εμφανίστηκε, μία από τις σημαντικότερες επιδημίες ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς διαγνώσθηκαν συνολικά 262 κρούσματα του ιού, κυρίως στη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Το 2011 τα συνολικά διαγνωσμένα κρούσματα ήταν 101 τόσο από περιοχές που είχαν προσβληθεί κατά τη περίοδο 2010 όσο και από άλλες περιοχές όπως είναι η Αττική, ενώ καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Όσον αφορά την ελονοσία τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2011 εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά καταγράφηκαν επιπλέον σε Λάρισα, Εύβοια, Ανατολική Αττική και Βοιωτία. Συνολικά διαπιστώθηκαν 40 κρούσματα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *