Προειδοποίηση Σύψα: Νέα απειλή για την ανθρωπότητα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, μίλησε στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων όπου υποστήριξε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα αποτελέσουν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας είπε πως μετά την πανδημία του κορωνοϊού η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο μύκητας Candida auris: «Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας»

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να γίνει σωστή επιτήρηση στον τομέα αυτό, καθώς όλο το δυναμικό ασχολήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, 

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

Τέλος, ο καθηγήτης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και οι κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών, «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Διαβάστε ακόμη...