Προειδοποιήσεις για τις δίαιτες κατά της γήρανσης

Ζήσης Ψάλλας

Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τις δίαιτες κατά της γήρανσης έχει γίνει σε μη ανθρώπινους οργανισμούς -από μικρόβια έως σκουλήκια και τρωκτικά. Η έρευνα αρχίζει επίσης να υποδηλώνει ότι ορισμένα διατροφικά μοτίβα μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να γεράσουν με καλύτερη υγεία. 

Ο Valter Longo, PhD, ερευνητής που μελετά τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, λέει ότι μέρος του προβλήματος της έρευνας είναι ότι οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί συχνά εργάζονται μεμονωμένα. «Αυτό που λείπει είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση», είπε. «Αν συνδυάσετε όλη την έρευνα, θα έχετε μια πολύ διαφορετική εικόνα –με ορισμένες διατροφικές παρεμβάσεις όχι μόνο να συνδέονται σταθερά με την υγεία, αλλά και με τη μακροζωία».

Λόγω των προκλήσεων του να ακολουθείς ανθρώπους για δεκαετίες, μεγάλο μέρος της έρευνας για τη δίαιτα κατά της γήρανσης επικεντρώνεται στα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Για παράδειγμα, ο θερμιδικός περιορισμός σε μια περίοδο δύο ετών έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και άλλους δείκτες υγείας.

Ο Longo πιστεύει ότι οι επιστήμονες έχουν αρκετά δεδομένα για τα οφέλη μιας λιγότερο ακραίας δίαιτας ώστε να μπορούν να τη συστήσουν σε ορισμένες ομάδες. Για παράδειγμα, ενώ δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν 16 ώρες νηστεία κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής τους, μια μικρότερη περίοδος νηστείας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. «Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχω δει ποτέ ότι 12 ώρες νηστείας και 12 ώρες σίτισης κάθε μέρα είναι επιβλαβείς», είπε.

Για άλλες δίαιτες, όπως η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, την οποία μελετά η Longo, υπάρχουν προειδοποιήσεις όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για ένα άτομο να μην περιορίσει τη διατροφή του. «Τι γίνεται αν περιορίζεται πολύ ή για μεγάλη διάρκεια χρόνου; Τι γίνεται αν περιορίσεις τον εαυτό σου όταν είσαι 85; Λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε ο Longo.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν και άλλα διατροφικά πρότυπα -που δεν σχετίζονται με τον περιορισμό των θερμίδων- που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά. Εδώ περιλαμβάνεται μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες (αλλά όχι πολύ χαμηλή, ειδικά αν είστε ηλικιωμένος) και μια πιο φυτική διατροφή. Εάν είστε βίγκαν πρέπει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, ειδικά αμινοξέα.

Διαβάστε ακόμη...