Προβλήματα αλλά και ελπίδες για τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

2DF8A6EF393D1E35A3C00D9FB9467F6C.jpg

  Προβλήματα στην πρόσβαση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, στο δικαίωμα της μάθησης, στον αθλητισμό, αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα τα άτομα με Σκλήρυνση (ΣΚΠ) κατά Πλάκας, τα οποία υπολογίζονται σε 10.000-12.000. Παγκοσμίως 2.500.000 άτομα πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων τα 500.000 βρίσκονται στην ΕΕ.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που προσβάλλονται από την ΣΚΠ είναι νέοι 20-40 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της στις γυναίκες, είναι σχεδόν τριπλάσια, σε σχέση με τους άνδρες.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, (τελευταία Τετάρτη του Μαΐου), όπου ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη νόσο.

Ο έλεγχος της νόσου, είπε ο Ν. Φάκας, Νευρολόγος/διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τώρα 4 στόχους -την απουσία υποτροπών, την απουσία ενεργών ή νέων εστιών στη μαγνητική τομογραφία, τη μη εξέλιξη της αναπηρίας, και τη μείωση του ρυθμού απώλειας του εγκεφαλικού όγκου-, ενώ η Μ. Τζίτζικα, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στην ήπια γνωστική έκπτωση που εμφανίζεται στην νόσο.

Προς την κατεύθυνση αυτή έγινε σχετική παρουσίαση ενός διαδικτυακού γνωστικού παιχνιδιού, το οποίο λαμβάνει χώρα στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με στόχο την ευαισθητοποίηση των ατόμων με ΣΚΠ, σχετικά με την αξιολόγηση των νοητικών τους λειτουργιών. Μέσα από μία σειρά παιχνιδιών, αριθμών, χρωμάτων, αντιστοιχίσεων κ.λπ. ο κάθε παίχτης δοκιμάζει τη δύναμη του μυαλού του, έχοντας αντίπαλο τον εαυτό του και τον χρόνο. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Γενικότερα επισημάνθηκε ότι τα μηνύματα είναι πολύ ελπιδοφόρα αφού σήμερα οι θεραπευτικοί στόχοι είναι υψηλότεροι και οι θεραπευτικές επιλογές περισσότερες για την ΣΚΠ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *