Πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε αν σας πονούν τα γόνατα;

Ζήσης Ψάλλας

Η πιο συνηθισμένος πόνος για τους ερασιτέχνες αθλητές είναι στα γόνατα. 

Αλλά το τρέξιμο επιδεινώνει τον πόνο στα γόνατα και την οστεοαρθρίτιδα; Ένας στους δύο πιστεύει ότι o επαναλαμβανόμενος φόρτος που σχετίζεται με το τρέξιμο, ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση και η γρήγορη ταχύτητα- επιταχύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και θα μειώσει το χρόνο για να αντικατασταθεί χειρουργικά το γόνατο με τεχνητή άρθρωση.

Υποστηρίζονται αυτοί οι φόβοι από την επιστήμη; Η ψυχαγωγική άσκηση δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής για τον χόνδρο του γόνατος. Οι ψυχαγωγικοί δρομείς έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας γόνατος από ό, τι οι μη δρομείς. Έτσι θα μπορούσατε να πείτε ότι το μη τρέξιμο είναι κακό για τα γόνατά σας.

Ωστόσο, το τρέξιμο μεγάλου όγκου ή υψηλής έντασης σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας γόνατος σε σύγκριση με το τρέξιμο αναψυχής, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει πιθανώς ένα σημείο πέρα από το οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος. 

Τι γίνεται αν έχετε ήδη πόνο στο γόνατο ή οστεοαρθρίτιδα; Δεν είναι σαφές εάν το να συνεχίσετε να τρέχετε με πόνο στο γόνατο κάνει κακό στα γόνατά σας και πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο διερευνούν αυτό το ερώτημα.

Γενικά, οι δρομείς ζουν τρία χρόνια περισσότερο από τους μη δρομείς. Και τα οφέλη του τρεξίματος είναι ανεξάρτητα από άλλα πράγματα, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Με άλλα λόγια, εάν δύο άτομα καπνίζουν τακτικά τσιγάρα ή πίνουν υπερβολικά αλκοόλ και ένας από αυτούς είναι δρομέας, αυτός θα ζήσει περισσότερο από τον άλλον.

Μπορείτε να τρέχετε με μεγαλύτερη ασφάλεια ακολουθώντας τρεις απλούς κανόνες:

  1. Η μείωση του όγκου ή της έντασης (μειωμένη ταχύτητα, αποφυγή κατηφόρου) θα μειώσει τα φορτία του γόνατος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.
  2. Η αναζήτηση βοήθειας και καθοδήγησης για θεραπευτική άσκηση, όπως η ενίσχυση των μυών του γόνατος και του ισχίου.
  3. Σκεφτείτε προσεκτικά να αλλάξετε την τεχνική σας με καθοδήγηση από έναν επαγγελματία. Η αλλαγή του τρόπου, ακουμπώντας το μπροστινό μέρος των ποδιών αντί της πτέρνας μπορεί να μειώσει τα φορτία στα γόνατα και τον πόνο που σχετίζεται με το τρέξιμο. 

Διαβάστε ακόμη...