Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και κυρίως κατεχίνες, το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από τη ξήρανση των φύλλων του φυτού Camellia sinensis και αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι.
Η επιγαλοκατεχίνη (EGCG) αποτελεί την κυριότερη κατεχίνη που απαντάται στο τσάι και αυτή φαίνεται να κρύβεται πίσω από τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις που αποδίδονται στο τσάι.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί με αναρίθμητα οφέλη για την ανθρωπινή υγεία με την ενίσχυση της πιθανότητας επιβίωσης μετά από εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών να αποτελεί ένα από αυτά. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στo International Journal of Cancer οι γυναίκες με καρκίνο στις ωοθήκες που έπιναν τουλάχιστον 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 56% μικρότερο κίνδυνο να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων της μελέτης συγκρινόμενες με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου τσάι.
Σύμφωνα, με ευρήματα μιας εργαστηριακής μελέτης που προηγήθηκε της παραπάνω η EGCG του τσαγιού όχι μόνο καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες, αλλά επίσης επάγει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) των καρκινικών κυττάρων μέσω επίδρασης της σε ένα αριθμό γονιδίων και πρωτεϊνών.
Το πράσινο τσάι φαίνεται όχι μόνο να αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου αλλά να προστατεύει και από την εμφάνιση του.
Σε μια προοπτική μελέτη, όπου συμμετείχαν 61.000 γυναίκες ηλικίας 40-76 ετών και παρακολουθήθηκαν για περίπου 15 χρόνια, φάνηκε ότι ακόμα και εκείνες οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι τσάι την ημέρα είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με αυτές που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Οι γυναίκες που έπιναν 1 φλιτζάνι τσάι την ημέρα ή εκείνες που έπιναν 2 ή περισσότερα είχαν αντιστοίχως 24% ή 46% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που δεν κατανάλωναν καθόλου. Παρόλο που η αύξηση της κατανάλωσης τσαγιού συνοδευόταν και με άλλες συμπεριφορές που μπορούν να προάγουν την υγεία, το καθαρό όφελος της κατανάλωσης αυτού φαινόταν κυρίως στις γυναίκες εκείνες που η αύξηση της κατανάλωσης του δεν συνοδευόταν και με πρόσθετες υγιεινές συμπεριφορές.
Εν κατακλείδι, το σύνολο των μελετών που έχουν διεξαχθεί μαρτυρούν ότι το πράσινο τσάι είναι ένας σύμμαχος καλής υγείας με ένα ευρύ φάσμα δράσεων μεταξύ των οποίων και η προστασία έναντι ποικίλων μορφών καρκίνου.
Εάν αναλογιστούμε και το σημαντικά χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο του, το πράσινο τσάι θα μπορούσε να αποτελέσει μια άριστη καθημερινή επιλογή αντικαθιστώντας τα θερμιδικά πυκνά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά ροφήματα.