Πράσινο φως ΣτΕ για επείγουσες εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά

DC3108EB46F89A48F577B4A947497E73.jpg

  Πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε οι ασθενείς να επιλέγουν το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που επιθυμούν για να κάνουν τις επείγουσες εξετάσεις τους στην περίπτωση που τα μηχανήματα των νοσοκομείων δεν λειτουργούν.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή διαγνωστικού κέντρου το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση διοικητή νοσοκομείου της περιφέρειας που επέβαλε την υποχρεωτική ισομερή κατανομή των ιατρικών εξετάσεων μεταξύ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε περίπτωση μη λειτουργίας των μηχανημάτων.

Οι δικαστές ερμηνεύοντας την επίμαχη απόφαση αποφάσισαν ότι οι ασθενείς (εξωτερικοί ή νοσηλευόμενοι) σε περίπτωση μη λειτουργίας των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων μπορούν να επιλέξουν ελευθέρα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο το οποίο επιθυμούν να πάνε.

Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η εν λόγω απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου περί ισομερούς κατανομής των ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα «τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση» ότι εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες που «ο ασθενής, αφού ερωτηθεί, δεν εκδηλώσει σχετική προτίμηση ως προς συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιλέγει να μεταβεί».

Αντίθετη ερμηνεία της απόφασης του διοικητή του νοσοκομείου, όπως υπογραμμίζει το ΣτΕ, «θα προσέκρουε στην κατ΄ επιταγήν του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Συντάγματος, υποχρέωση του κράτους να μέριμνα για την υγεία των πολιτών, καθώς και στην καθιερούμενη από το άρθρο 20 του νόμου 2017/1992 δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού και θεραπευτηρίου».

Έτσι, σύμφωνα με το ΣτΕ η απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου έχει την έννοια ότι οι ιατρικές εξετάσεις, σε περίπτωση βλάβης των μηχανημάτων, «κατανέμονται ισομερώς στα διαγνωστικά κέντρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εκδηλωθεί προτίμηση του ασθενούς για διαγνωστικό κέντρο άλλο από εκείνο στο οποίο παραπέμπεται».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.