Πράσινο φως για μωρά με τρεις γονείς

Μωρά με γενετικό υλικό από 3 γονείς θα μπορούν να γεννιούνται από το 2015. Μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην οποία ελαττωματικά γονίδια της μητέρας αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα μιας δότριας, πρόκειται να επιτρέψει η βρετανική κυβέρνηση. Έτσι, τα βρέφη που θα γεννιούνται θα είναι γενετικά τροποποιημένα και θα φέρουν το γενετικό υλικό τριών ατόμων.

Η νέα τεχνική υπόσχεται την εξάλειψη σοβαρών κληρονομικών ασθενειών. Οι επικριτές της, όμως, τονίζουν ότι οδηγεί στη γέννηση «μωρών κατά παραγγελία» και επομένως τίθεται θέμα βιοηθικής.Η αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης, Dame Sally Davies, επισήμανε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το πυρηνικό DNA, που καθορίζει τα χαρακτηριστικά μας, όπως είναι το χρώμα των ματιών. «Η βιοηθική είναι ένα θέμα που με απασχολεί πολύ, επειδή ο πατέρας μου είναι θεολόγος», τόνισε. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να σώζουμε μωρά από το να γεννιούνται με τρομερές ασθένειες, χωρίς να επεμβαίνουμε στα χαρακτηριστικά τους ή στον τρόπο συμπεριφοράς τους. Άλλωστε, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο πυρηνικό DNA».

Παρ’ όλες όμως τις διαβεβαιώσεις, η τεχνική έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο δρ. David King, διευθυντής της οργάνωσης «Human Genetics Alert», υποστήριξε ότι «οι τεχνικές αυτές είναι άχρηστες και μη ασφαλείς».

Πηγή: vita.gr

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *