Πού οφείλεται το χάσμα της λίμπιτο μεταξύ των δύο φύλων;

Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Diana Peragine, υποψήφια διδάκτορα ψυχολογίας στο University of Toronto Mississauga, βρήκε ότι η πρώτη ερωτική εμπειρία έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ερωτική επιθυμία μιας γυναίκας αργότερα στη ζωή της.

«Η συμβατική σοφία μας λέει ότι οι γυναίκες έχουν πιο αδύναμη σεξουαλική ορμή από τους άνδρες -ότι το χάσμα της λίμπιντο είναι μεγάλο και σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, επειδή οι γυναίκες είναι "καλωδιωμένες" να θέλουν λιγότερο σεξ από τους άνδρες», είπε η Pergaine.

Η Peragine με τους συνεργάτες της δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο Journal of Sex Research. Η μελέτη περιελάμβανε 838 ετεροφυλόφιλους ενήλικες, πολλοί από την πανεπιστημιούπολη του University of Toronto Mississauga, και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες διέφεραν από τους άντρες στην επιθυμία τους για σεξ με τον σύντροφό τους αλλά μόνο εάν η πρώτη τους εμπειρία στο σεξ ήταν χωρίς οργασμό.

«Οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες είχαν τις μισές πιθανότητες να αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένες στην πρώτη επαφή τους και περίπου οκτώ φορές λιγότερο πιθανό να έχουν οργασμό», λέει η Peragine, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες που είχαν οργασμό την πρώτη φορά ενδιαφέρονται περισσότερο για τον σύντροφό τους, το σεξ, ενώ τα σημερινά επίπεδα ερωτικής επιθυμίας είναι ίδια με αυτά των ανδρών.

Αυτό υποδηλώνει πως η πρώτη εμπειρία μπορεί να είναι ένα ισχυρό μάθημα που επηρεάζει αργότερα την επιθυμία και τη συμπεριφορά. «Μπορεί να χρησιμεύσει ως εμπειρία μάθησης για πολλούς και να είναι σημαντικό για την ανάπτυξη προσδοκιών σχετικά με το σεξ, το αν είναι ευχάριστο καθώς και για την ανάπτυξη της πεποίθησης ότι αξίζουμε και δικαιούμαστε να το απολαμβάνουμε», είπε η Peragine.

Η μελέτη βρήκε ότι η πρώτη εμπειρία των ανδρών δεν είχε εμφανή επίδραση στα μελλοντικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας τους.

«Αντί να μιλάμε πραγματικά για σταθερές διαφορές φύλου στη σεξουαλική επιθυμία, τα ευρήματά μας αυξάνουν την πιθανότητα ότι ένα σεξουαλικό ντεμπούτο χωρίς οργασμό μπορεί να είναι ένα κοινό μέρος της σεξουαλικής κοινωνικοποίησης των γυναικών όπου η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αποθαρρύνεται», είπε η Peragine. «Μπορεί να είναι ένα σεξουαλικό ντεμπούτο που απογοητεύει παρά ανταμείβει».

Διαβάστε ακόμη...