ΠΟΥ: Η διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V είναι «ακόμη σε αναμονή»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι η διαδικασία καταχώρισης του εμβολίου Sputnik-V COVID-19 της Ρωσίας στον κατάλογό του με τα εμβόλια που εγκρίνει για επείγουσα χρήση, έχει ανασταλεί εν αναμονή ορισμένων στοιχείων που λείπουν και νομικών διαδικασιών, οι οποίες, όπως ελπίζει ο οργανισμός του ΟΗΕ, «θα διευθετηθούν αρκετά σύντομα».

«Συνεργαζόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ζητημάτων που πρέπει να εκπληρωθούν από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund)» δήλωσε η Μαριάντζελα Σιμάο, βοηθός του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας.

Η Σιμάο δήλωσε ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, ο ΠΟΥ θα ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και θα αξιολογήσει τα δεδομένα που υποβλήθηκαν, παρόλο που ήταν «ακόμη ελλιπή», και θα συνεχίσει τις επιθεωρήσεις του εργοστασίου παραγωγής στη Ρωσία.

«Όλες οι υποβολές αιτήσεων που έχουμε, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η ίδια, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης βάσει χρονοδιαγράμματος.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι όλα τα εμπόδια για την καταχώριση του εμβολίου στον ΠΟΥ έχουν ξεπεραστεί και ότι απομένουν να ολοκληρωθούν μόνο κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που χρηματοδοτεί την παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει το εμβόλιο να λάβει την έγκριση από τον ΠΟΥ έως τα τέλη του 2021, όπως και ότι «έχουμε καλή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και βλέπουμε ότι η διαδικασία προχωράει».

Διαβάστε ακόμη...