ΠΟΥ: Εγκρίθηκε το εμβόλιο Covovax για χρήση έκτακτης ανάγκης κατά του Covid-19

Την έγκρισή του για το ινδικό εμβόλιο κατά του COVID-19 Covovax, έδωσε σήμερα Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

«Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατάλογο χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUL) για το NVX-CoV2373, επεκτείνοντας τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2. Το εμβόλιο, με το όνομα CovovaxTM, παράγεται από το Serum Institute της Ινδίας με άδεια από τη Novavax» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του.

Το εμβόλιο αυτό «παράγεται από το Serum Institute of India με άδεια της Novavax και αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου του Covax (του διεθνούς συστήματος διανομής εμβολίων κατά της Covid), κάτι που θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», υπογράμμισε ο Π.Ο.Υ.

«Τα εμβόλια παραμένουν από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας απέναντι στις σοβαρές μορφές και τους θανάτους που προκαλούνται από τον SARS-COV-2, παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών», υπογράμμισε η δρ Μαριάντζελα Σιμάου, αρμόδια στον Π.Ο.Υ. για την πρόσβαση στα φάρμακα.

Η έγκριση αυτή «αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στα εμβόλια, 41 από τις οποίες εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους, ενώ το 98% των χωρών δεν έχουν ακόμη φθάσει το 40%», υπογράμμισε καθώς ο Π.Ο.Υ. έχει θέσει στόχο τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού όλων των χωρών έως τα τέλη του έτους.

Το εμβόλιο αυτό απαιτεί δύο δόσεις και μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες 2 έως 8 βαθμούς, όπως στα ψυγεία του εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη...