ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία ο ιός Ζίκα

zika.jpg

Συντονισμένη διεθνής δράση απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα, τόνισε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάρκγαρετ Τσαν μετά τη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Οργανισμού, ο οποίος χαρακτηρίζει πλέον τον ιό «απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο».

Ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι χωρών που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Στη συνεδρίασή τους οι ειδικοί έκριναν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανή» η σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των αυξημένων κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η μικροκεφαλία στα έμβρυα είναι μια νευρολογική πάθηση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με πολύ μικρό κεφάλι, σε σύγκριση με το μέγεθός τους κι αντιμετωπίζουν πολλά αναπτυξιακά προβλήματα. Μόνο στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ο ιός διαδίδεται «με εκρηκτικό τρόπο» και μπορεί να προσβάλει ακόμη και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί σε 24 χώρες και εδάφη στην Αμερική.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντεν, έκρινε ότι ο χαρακτηρισμός του ιού ως «παγκόσμια απειλή» για την υγεία θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας καθώς θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *