ΠΟΥ: Ο Ζίκα δεν μεταδίδεται με το θηλασμό

breastfeed.medium.jpg

Οι μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν τα μωρά τους καθώς τίποτα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας μέσω του θηλασμού, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρίνοντας ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

«Με βάση τις υπάρχουσες αποδείξεις, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα, υπερέχουν κάθε κινδύνου μετάδοσης του ιού Ζίκα μέσω του μητρικού γάλακτος», αναφέρει ο ΠΟΥ στις συστάσεις που απεύθυνε στις αρχές των χωρών οι οποίες πλήττονται από την επιδημία.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από τα κουνούπια και πιστεύεται ότι προκαλεί μικροκεφαλία στα έμβρυα, αλλά και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση του ασθενούς ή ακόμη και στο θάνατο.

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι ο ιός εντοπίστηκε στο μητρικό γάλα δύο μητέρων που είχαν προσβληθεί από αυτόν. «Όμως δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη ότι μεταδίδεται στα παιδιά μέσω του θηλασμού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Επανέλαβε επίσης ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως αρκετοί μήνες μέχρι να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι ο Ζίκα συνδέεται με τα κρούσματα μικροκεφαλίας ή με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ.

Την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν προειδοποίησε ότι η επιδημία του Ζίκα «μπορεί να επιδεινωθεί» προτού αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό, όμως δύο εμβόλια μοιάζουν πολλά υποσχόμενα: το ένα παρασκευάζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο από την ινδική εταιρεία Bharat Biotech.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *