Πού γίνεται δωρεάν έλεγχος για τον ιό του AIDS

 
Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» λειτουργεί το Διαγνωστικό Εργαστήριο και Κέντρο Αναφοράς STDs (Sexually Transmitted Diseases) και AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) υπό την επίβλεψη της Δρ. Μαρίας Χατζηβασιλείου, Βιοπαθολόγου – Επίκ. Καθηγήτριας, στο οποίο γίνονται ανάμεσα σε πολλά άλλα και τεστ αντισωμάτων HIV1 και HIV2. Το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με ειδικευμένο προσωπικό. Σε αυτό το εργαστήριο γίνονται κατά μέσο όρο 100.000 εξετάσεις το χρόνο και έχει ροή 10.000 ασθενών.

Πού ακριβώς βρίσκεται το Εργαστήριο;

Στην οδό Ι. Δραγούμη 5 στην Καισαριανή εντός του Νοσοκομείου « Ανδρέας Συγγρός». Το Νοσοκομείο διαθέτει 4 εισόδους. Η πιο εύκολη είσοδος για το Εργαστήριο βρίσκεται επί της οδού Ι. Δραγούμη. Στο τέλος του υπαίθριου διαδρόμου, ανεβείτε δεξιά την μεταλλική σκάλα και μπείτε στην είσοδο.


Το Εργαστήριο βρίσκεται στα αριστερά σας, απέναντι από το Γραφείο 11 ( Ταμεία 1 & 2). Έξω από το εργαστήριο υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με τίτλο: «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ STDs ΚΑΙ AIDS».

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού για να κάνω τεστ αντισωμάτων HIV;
Πρέπει να τηλεφωνήσετε στη Γραμματεία του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» στο νούμερο 210 7249025 από τις 08.00 εώς τις 13.00 Δευτέρα εως Παρασκευή εκτός των επίσημων αργιών. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού ακόμα και για την επόμενη ημέρα εκτός σπανίων περιπτώσεων.

Εάν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, σημειώστε ότι αρκετοί προσέρχονται για τεστ μετά από κάποια συνταρακτική είδηση σχετικά με την μετάδοση του ιού (βλ. ειδήσεις για άτομα που μεταδίδουν σκόπιμα τον ιό σε άλλους) ή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πότε μπορώ να κάνω το τεστ;

Αιμοληψίες γίνονται από το Εργαστήριο καθημερινά από τις 08.30 εως τις 11.00, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επίσημων αργιών.

Είναι υποχρεωτικό να κλείσω ραντεβού για να κάνω το τεστ;

Ναι. Εξαιρούνται όσοι έχουν παραπεμπτικό σημείωμα ιατρού για εξέταση αντισωμάτων HIV. Οι τελευταίοι μπορούν να παρουσιαστούν αυθημερόν στη Γραμματεία του Εργαστηρίου και να κάνουν αμέσως το τεστ.

Ποια προσωπικά στοιχεία πρέπει να δηλώσω για να κλείσω ραντεβού για το τεστ;

Για να κλείσετε ραντεβού για το τεστ πρέπει να δηλώσετε ένα όνομα (πραγματικό ή ψεύτικο).

Πού πρέπει να αποτανθώ αφού φτάσω στο Εργαστήριο;

Στην Γραμματεία στο εσωτερικό του Εργαστηρίου STDs και AIDS. Εκεί θα πάρετε μια ροζ φόρμα όπου θα αναγράφεται το όνομα που έχετε δηλώσει και ότι θέλετε να κάνετε εξέταση ΕΙΑ HIV1 & EIA HIV2.

Πόσο κοστίζει η εξέταση;
Η εξέταση είναι απολύτως δωρεάν για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, έλληνες και αλλοδαπούς). Μόλις πάρετε την ροζ φόρμα από την Γραμματεία του Εργαστηρίου, πρέπει να την δώσετε σε ένα από τα δύο ταμεία του Γραφείου 11 που βρίσκεται απέναντι από το Εργαστήριο για να πάρετε το χαρτί της δωρεάν εξέτασης. Με αυτά τα δύο χαρτιά επιστρέφετε στη Γραμματεία του Εργαστηρίου και περιμένετε να σας καλέσουν για την αιμοληψία.

Ποια προσωπικά έγγραφα πρέπει να προσκομίσω για να κάνω το τεστ;
Ούτε στη Γραμματεία αλλά ούτε και στα ταμεία του νοσοκομείου θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε την ταυτότητα ή το βιβλιάριο υγείας σας.

Αν ζητήσω να κάνω το τεστ, προηγείται κάποια συνάντηση με σύμβουλο ή ψυχολόγο;

Όχι, εκτός αν το ζητήσετε εσείς ο ίδιος για να προετοιμασθείτε καλύτερα. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχει μέσα στο νοσοκομείο ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Κ.Ε.Ε.Λ και η τηλεφωνική γραμμή για το AIDS που απαντά στον αριθμό 2107222222.

Μπορώ να συνοδεύομαι κατά την διάρκεια του τεστ από κάποιον φίλο μου;

Βεβαίως. Αν νομίζετε ότι πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο οικείο πρόσωπο για να σας στηρίζει, μπορείτε να ζητήσετε την παρουσία του ακόμα και μέσα στην αίθουσα αιμοληψίας.

Σε ποιες περιπτώσεις το τεστ είναι υποχρεωτικό;

Μόνον αν είστε νομίμως εκδιδόμενα άτομα ή αν είστε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και θέλετε να ενταχθείτε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης των Ελληνικών Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσω πριν κάνω το τεστ;
Θα ερωτηθείτε από την Γραμματεία του Εργαστηρίου για τα ακόλουθα:

Το όνομα με το οποίο κλείσατε το ραντεβού
Την ημερομηνία γέννησης σας
Την χώρα γέννησης σας
Την χώρα διαμονής σας
Το επίπεδο μόρφωσής σας
Αν είστε οικονομικός πρόσφυγας
Γιατί θέλετε να κάνετε τεστ HIV

Τι πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση «γιατί θέλετε να κάνετε τεστ HIV;»

Θα πρέπει να είστε όσο πιο ειλικρινής μπορείτε γιατί έτσι θα βοηθήσετε το προσωπικό του εργαστηρίου να αντιληφθεί καλύτερα πως πρέπει να σας συμπεριφερθεί. Αν είχατε κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη στο παρελθόν ή αν κάνατε κοινή χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, πείτε το. Κανείς δεν θα σας κοιτάξει παράξενα και κανείς δεν θα σας επιπλήξει.

Πότε μπορώ να πάρω το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της αιμοληψίας.

Πώς μπορώ να παραλάβω το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Το αποτέλεσμα μπορεί να το παραλάβει μόνο ο ίδιος ο εξεταζόμενος αφού προσκομίσει στη Γραμματεία του Εργαστηρίου το χαρτί που του δόθηκε κατά την στιγμή του τεστ. Για την διασφάλιση του απορρήτου της διαδικασίας, σε καμμία περίπτωση το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν δίνεται τηλεφωνικά ή με φαξ.

Τι θα συμβεί αν το τεστ βγει θετικό;
Όταν μετά από 3 εργάσιμες ημέρες πάτε για να πάρετε το αποτέλεσμα του τεστ από το Εργαστήριο, θα σας ζητηθεί να επαναλάβετε το τεστ διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις το τεστ μπορεί να βγει θετικό από άλλες ανοσολογικές αντιδράσεις όπως μετά από εμβολιασμούς γρίππης ή καταστάσεις εγκυμοσύνης ή από την λήψη μερικών φαρμάκων. Για αυτό το λόγο, πρέπει να ακολουθήσει το τεστ επιβεβαίωσης με την μέθοδο Western Blot που διαχωρίζει τα αντισώματα HIV από όλα τα άλλα. Μετά από 6 εργάσιμες μέρες πρέπει να καλέσετε τη Γραμματεία του Εργαστηρίου να ορισθεί ένα νέο ραντεβού με κάποιον γιατρό όπου εκεί θα σας εξηγηθεί αναλυτικά το αποτέλεσμα του τεστ και οι επιλογές που έχετε όσον αφορά την ιατρική παρακολούθησή σας και την θεραπεία σας.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *