Πότε το σώμα έχει ανεπάρκεια ψευδαργύρου;

Ζήσης Ψάλλας

Tο ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να ενισχύσει την ανοσία, να ρυθμίσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, αλλά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού- υποφέρουν από διατροφική ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα τεστ που να προσδιορίζει με ακρίβεια, εάν κάποιος έχει έλλειψη ψευδαργύρου.

«Με την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια και τα αυξανόμενα ποσοστά εγχώριας παχυσαρκίας, ο υποσιτισμός πλήττει τους ευάλωτους και χαμηλού εισοδήματος πληθυσμούς. Αυτά τα ζητήματα προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφική ανεπάρκεια ψευδαργύρου», δήλωσε ο Elad Tako, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων. «Λόγω της πολυπλοκότητας του μεταβολισμού του ψευδαργύρου, είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια η κατάστασή του στο ανθρώπινο σώμα».

Αυτή η έρευνα παρουσιάζει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της διατροφής σχετικά με τον ψευδάργυρο. Η χρήση του δείκτη ψευδαργύρου παρέχει καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων που συνδέονται με την κακή διατροφή και θα βελτιώσει την ικανότητα ποσοτικοποίησης του αντίκτυπου των διατροφικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ή έλλειψης ψευδαργύρου.

Ο δείκτης κατάστασης ψευδαργύρου ενσωματώνει ένα στατιστικό μοντέλο και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Την αναλογία του λινολενικού οξέος (linolenic acid) προς το δίχομο-γάμμα-λινολενικού οξέος (dihomo-gamma-linolenic acid) -πρόκειται για την αναλογία δύο λιπαρών οξέων (LA προς DGLA).
  • Τη γονιδιακή έκφραση πρωτεϊνών που εξαρτώνται από τον ψευδάργυρο.
  • Το μικροβίωμα του εντέρου ως πρόσθετο εργαλείο για την αντανάκλαση της φυσιολογικής κατάστασης του ψευδαργύρου.

Η ομάδα του Tako έδειξε ότι η ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου θα μπορούσε να αλλάξει την έκφραση γονιδίων στο σώμα και ότι το μικροβιακό περιβάλλον του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό του ψευδαργύρου. Η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει δυσμενώς τη σύνθεση των μικροβιακών πληθυσμών του εντέρου.

Είναι δυνατό να εντοπιστεί η σοβαρή ανεπάρκεια ψευδαργύρου, είπε ο Tako. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ήπιων και μέτριων περιπτώσεων ανεπάρκειας ψευδαργύρου», είπε. «Ως εκ τούτου, το να βασιζόμαστε μόνο σε έναν βιοδείκτη είναι ένα ζήτημα το οποίο μας οδήγησε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε έναν ακριβή δείκτη κατάστασης του ψευδαργύρου, με βάση μια ομάδα προγνωστικών βιοδεικτών»..

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Διαβάστε ακόμη...