Πότε οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τα αντιβιοτικά

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Cochrane Database of Systematic Reviews διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία με αντιβιοτικά, η μεταμόσχευση κοπράνων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που αναρρώνουν από λοίμωξη με Clostridioides difficile (C. diff), μια κατάσταση που προκαλεί δυνητικά απειλητική για τη ζωή διάρροια. 

Το C. diff είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή διαρροϊκή ασθένεια σε άτομα με ανθυγιεινό μείγμα βακτηρίων του εντέρου, γνωστό ως δυσβίωση. Η πιο κοινή αιτία δυσβίωσης είναι η θεραπεία με αντιβιοτικά. Ενώ τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι βακτηριακών λοιμώξεων, μπορούν να βλάψουν τα ευεργετικά βακτήρια που αποικίζουν το έντερο, γνωστά ως εντερικό μικροβίωμα. Συνήθως αυτό το οικοσύστημα των «καλών» βακτηρίων ανακάμπτει γρήγορα, αλλά περιστασιακά «κακά» είδη όπως το C. diff αναπτύσσονται και προκαλούν σοβαρή διάρροια.

Η τυπική θεραπεία της λοίμωξης από C. diff περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τη δυσβίωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο σύντομης θεραπευτικής επίδρασης που ακολουθείται από υποτροπιάζουσα λοίμωξη και συμβαίνει σχεδόν στο ένα τρίτο των μολυσμένων ατόμων.

Η μεταμόσχευση κοπράνων από υγιή δότη σε ένα έντερο με δυσβίωση έχει σκοπό να εξισορροπήσει τα μικρόβια του εντέρου και να αποκαταστήσει το υγιές μικροβίωμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επανεμφάνισης του C. diff. Η δωρεά κοπράνων λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως η αιμοδοσία. Οι δότες ελέγχονται για ασθένειες και λοιμώξεις πριν μπορέσουν να δωρίσουν τα κόπρανα τους. Τα κόπρανα μπορούν να μεταμοσχευθούν μέσω κολονοσκόπησης, ρινογαστρικού ή ρινοδωδεκαδακτυλικού σωλήνα, κλύσματος ή μέσω κάψουλας. 

Η ανασκόπηση Cochrane, με επικεφαλής τον παιδογαστρεντερολόγο Aamer Imdad, εξέτασε δεδομένα από έξι κλινικές δοκιμές με συνολικά 320 ενήλικες και αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεταμόσχευσης κοπράνων για τη θεραπεία της επαναλαμβανόμενης λοίμωξης από C. diff. 

Οι περισσότερες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν συνέκριναν τη μεταμόσχευση κοπράνων με μια τυπική αντιβιοτική θεραπεία με χρήση βανκομυκίνης, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για αυτού του είδους τη μόλυνση.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η μεταμόσχευση κοπράνων οδηγεί σε μεγαλύτερη αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του C. diff από άλλες θεραπείες που μελετήθηκαν, καθώς και σε μείωση των παρενεργειών σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία με χρήση αντιβιοτικών.

 

Διαβάστε ακόμη...