Πότε οι αρρυθμίες είναι καλοήθεις;

Ζήσης Ψάλλας

Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και αυτό και μπορεί να συμβεί όταν είστε ενθουσιασμένοι, νευρικοί, θυμωμένοι ή έχετε πιει πολλούς καφέδες. 

Ο εγκέφαλος στέλνει ένα σήμα στα επινεφρίδια σας, δύο μικρά όργανα που παράγουν ορμόνες και βρίσκονται πάνω από τα νεφρά σας. Αυτά δίνουν μια μικρή ώθηση της ορμόνης αδρεναλίνης η οποία κινείται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προς την καρδιά σας. Η δράση της είναι να την κάνει, προσωρινά, να χτυπά πιο γρήγορα.

Σε απόκριση στο κύμα αδρεναλίνης, οι παλμοί της καρδιάς οφείλονται σχεδόν σίγουρα σε φλεβοκομβική ταχυκαρδία (sinus tachycardia). Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας εξακολουθεί να χτυπά με κανονικό ρυθμό, αλλά πιο γρήγορα -όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας στο γυμναστήριο.

Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορεί να κάνουν κάποιον να αισθάνεται ότι η καρδιά του χτυπάει γρήγορα. Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι μια κατάσταση που προκύπτει από κάποιο επιπλέον ηλεκτρικό κύκλωμα στην καρδιά. Όλοι γεννιόμαστε με φυσικά ηλεκτρικά κυκλώματα, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν ένα επιπλέον κύκλωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το κύκλωμα ενεργοποιείται και προκαλεί αίσθημα παλμών. Ενώ τα συμπτώματα της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας μπορεί να είναι ανησυχητικά, είναι συνήθως καλοήθη και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστούν με μια μικρή χειρουργική επέμβαση.

Μια άλλη περίπτωση είναι η κολπική μαρμαρυγή η οποία έχει ως αποτέλεσμα έναν ακανόνιστο και μερικές φορές πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία που παρατηρείται στην κλινική πράξη από τους καρδιολόγους και ο επιπολασμός της αυξάνεται με την ηλικία.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα, από περιστασιακά επεισόδια ηλεκτρικής διαταραχής έως μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στον τρόπο άντλησης αίματος από την καρδιά, οδηγώντας σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ορισμένες κολπικές μαρμαρυγές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καρδιοανάταξη (που προκαλεί ένα μικρό σοκ στην καρδιά) ή κατάλυση (μια διαδικασία που απενεργοποιεί τα κύτταρα στην καρδιά που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή).

Αλλά μπορεί πραγματικά η καρδιά να παρακάμψει ένα χτύπο; Ναι. Είναι απολύτως πιθανό η καρδιά να χάσει έναν ρυθμό. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τα ίδια πράγματα που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα -άγχος, στρες, αφυδάτωση και μια σειρά από άλλα πράγματα. Αυτές οι αρρυθμίες είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις, που σημαίνει ότι δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή και δεν είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.

Διαβάστε ακόμη...