Η εγκυμοσύνη ολοκληρώθηκε και μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί στη ζωή σας. Αφού επιστρέψετε από το μαιευτήριο στο σπίτι και σιγά σιγά αρχίζετε να βρίσκετε τους ρυθμούς σας, συνειδητοποιείτε ότι ενώ το μωράκι έχει βγει από την κοιλιά σας εντούτοις η κοιλίτσα παραμένει.
Μια νέα ζωή λοιπόν με αυξημένες υποχρεώσεις αλλά πολλές φορές και με κάποια κιλά παραπάνω, απομεινάρια των εννέα μηνών που προηγήθηκαν.
Ένα ερώτημα που πολύ συχνά τίθεται είναι το πόσο μετά τον τοκετό μια γυναίκα μπορεί να μπει σε μια διαδικασία απώλειας βάρους.
Η απάντηση στο ερώτημα είναι πολύ απλή. Το συντομότερο δυνατό.
Όσο περισσότερο παραμένουν επάνω σε μια γυναίκα τα κιλά της εγκυμοσύνης τόσο πιο πολύ παγιώνονται (τα συνηθίζει δηλαδή ο οργανισμός) και πιο δύσκολα μπορούν να χαθούν στη συνέχεια. Κατά συνέπεια από τη στιγμή που θα επιστρέψετε στο σπίτι, αφήστε να περάσουν οι πρώτες σαράντα ημέρες προσαρμογής, όπου το πρόγραμμα και του μωρού και της μαμάς είναι ακατάστατο, οπότε δεν είναι εύκολο να μπει ένας συγκεκριμένος διατροφικός προγραμματισμός, και μετά ξεκινήστε. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρέπει να περιμένετε θαύματα και ακόμη κι αν χάσετε κάποια κιλά, το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα του στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Αν πάλι βάλετε (εφόσον δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που να μην το επιτρέπουν) και λίγη γυμναστική το αποτέλεσμα θα είναι ταχύτερο και πιο άμεσο.
Όσον αφορά τη διατροφή που πρέπει να ακολουθηθεί για μία γυναίκα που δεν θηλάζει, ξεκινώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν σημαίνει ότι ξεκινάει μια διαδικασία στέρησης και υποταγής σε ένα αυστηρό και ξένο προς τα δεδομένα του εκάστοτε ατόμου διαιτολόγιο.
Αντιθέτως, σημαίνει ότι μπαίνει σε μια προσπάθεια προσαρμογής της καθημερινής δραστηριότητας του σε ένα ευρύτερο και υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, με βάση πάντα της προσωπικές διαιτητικές προτιμήσεις και καλύπτοντας πρώτα από όλα τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να πάρει μια γυναίκα.
Μια απώλεια της τάξης των τεσσάρων κιλών το μήνα, αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την ιδανική απώλεια, για την εξασφάλιση καλής υγείας του οργανισμού.
Παράλληλα, απώλεια γρηγορότερη και μεγαλύτερη είναι δυνατό να εξαντλήσει τον οργανισμό, καθώς αυξάνει τις απώλειες σε υγρά και μυϊκό ιστό, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των διαφόρων οργανικών συστημάτων. Συνέπεια αυτού είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού, δηλαδή των «καύσεων» του οργανισμού και κατ’ επέκταση η μεγάλη δυσκολία για περαιτέρω απώλεια σωματικού βάρους.
Σε περίπτωση που μια γυναίκα θηλάζει τα πράγματα διαφοροποιούνται. Καταρχήν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο θηλασμός βοηθάει να χαθούν και πιο εύκολα τα κιλά αλλά και να αποκατασταθεί πιο γρήγορα η εικόνα του σώματος μίας γυναίκας. Άλλωστε ο θηλασμός θα μπορούσε ενεργειακά να θεωρηθεί και σαν μια μορφή ήπιας άσκησης για μία γυναίκα, αφού μέσω του γάλακτος που δίνει στο μωρό της χάνονται θερμίδες και μάλιστα αρκετές.
Κύριους άξονες της διατροφικής φροντίδας αποτελούν και εδώ η εξασφάλιση όλων εκείνων των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας που απαιτούνται για την ικανοποιητική προσαρμογή της μητέρας στους μηχανισμούς παραγωγής γάλακτος.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις που είναι σταθερά περίπου κατά 500 θερμίδες παραπάνω από αυτές που απαιτούνται για μη θηλάζουσες γυναίκες, όπως και για την αυξημένη ανάγκη σε ασβέστιο. Άρα η επιπλέον ενέργεια θα πρέπει να προέρχεται από γαλακτοκομικά και πηγές ασβεστίου, καθώς επίσης και φρούτα και λαχανικά.
Όσον αφορά τους περιορισμούς που θα πρέπει να συστήνονται σε μία μητέρα που θηλάζει, όπως και κατά την εγκυμοσύνη η χρήση οινοπνεύματος κρίνεται απαγορευτική, ενώ και για την κατανάλωση καφεΐνης τα δεδομένα είναι πιο σαφή.
Η καφεΐνη περνά μέσω της μητρικής αιματικής ροής στο μητρικό γάλα. Δοσολογία που ξεπερνά τα 5 – 6 φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχει συσχετιστεί με νευρολογικές διαταραχές στα βρέφη.
Πηγή: neadiatrofis.gr