Ο καθηγητής Howard R. Gamble, πρόεδρος της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής αναφέρει ότι : «βουρτσίζοντας τα δόντια μας (αμέσως μετά το γεύμα ή το αναψυκτικό) πρακτικά σπρώχνουμε το οξύ βαθύτερα από τον εξωτερικό ιστό της αδαμαντίνης στον ιστό της οδοντίνης». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το βούρτσισμα μισή με μία ώρα μετά το γεύμα είναι ασφαλέστερο και συμβάλει στην προστασία της οδοντίνης.
Αντίθετα, το βούρτσισμα σε λάθος χρόνο, ιδιαίτερα μέσα σε είκοσι λεπτά από την κατανάλωση ενός γεύματος μπορεί να οδηγήσει το οξύ, που παράγεται στο στόμα μετά το γεύμα, βαθύτερα από την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών διαβρώνοντάς τα με ταχύτερο ρυθμό από ότι θα γινόταν χωρίς βούρτσισμα.