Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε

52A7E40C0FD0817694FC2CC0327A6863.jpg

  Μήπως σήμερα νιώθετε εξουθενωμένοι και δεν έχετε κουράγιο να πάτε στο γυμναστήριο; Μην πιέζεστε, απλώς προσθέστε λίγη επιπλέον άσκηση αύριο, καθώς όταν μιλάμε για τα οφέλη της άσκησης, δεν έχει σημασία πόσο συχνά εξασκείται κάποιος, αρκεί να γυμνάζεται συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.324 ενηλίκων Καναδών που ασκούνταν και οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα Canadian Health Measures. Κάθε συμμετέχων της μελέτης ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά με μέτριας και υψηλής έντασης άσκηση κάθε βδομάδα, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι χώρισαν αυτά τα λεπτά σε πέντε με επτά φορές γυμναστικής την εβδομάδα, ενώ κάποιοι άλλοι γυμνάζονταν από μια ως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Και τα δυο γκρουπ αντιμετώπιζαν τους ίδιους κινδύνους ως προς την υγεία τους, όπως μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και ζάχαρο. Με δεδομένο αυτό, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν για πιο πολλά λεπτά της ώρας ανά φορά γυμναστικής ήταν πιο υγιείς.

Αυτό συμβαίνει διότι η συνολική ποσότητα, ο τύπος και η ένταση της άσκησης έχουν όλα μεγαλύτερη επιρροή στο σώμα μας από τη συχνότητα, αναφέρει ο εμπνευστής της έρευνας Ian Janssen, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή School of Kinesiology and Health Studies στο πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά.

Άρα αυτό που αποδεικνύει η έρευνα είναι ότι μπορούμε να γυμναστούμε για δυόμισι ώρες μια μέρα και να μην ξανασχοληθούμε με τη γυμναστική για την υπόλοιπη εβδομάδα; Όχι ακριβώς, μιας και οι ερευνητές δεν μελέτησαν συγκεκριμένα τη διαφορά της εκγύμνασης για μια φορά την εβδομάδα και για περισσότερες.

Αυτό που συνέκριναν είναι η διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων 1-4 φορές/βδομάδα και 5-7 φορές/βδομάδα, επομένως είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι αν γυμναστεί μια φορά την εβδομάδα θα απολαμβάνει τα οφέλη που θα είχε αν πήγαινε στο γυμναστήριο καθημερινά.

Επίσης, μολονότι οι λιγότερο συχνές και πιο μεγάλες σε διάρκεια επισκέψεις στο γυμναστήριο ενδέχεται να μειώσουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, δεν σημαίνει ότι βοηθούν απαραίτητα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο καθένας, όπως η προπόνηση για έναν αγώνα ή η απώλεια βάρους. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και τους κινδύνους μιας τέτοιας εκγύμνασης, όπως ο ερεθισμός των αρθρώσεων και η καταπόνηση των μυών.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει πολύ τακτικά γυμναστική, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί μπορεί να κάνει δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια, ωστόσο το ιδανικότερο είναι να ασκείται κανείς πιο πολλές φορές και από λιγότερη ώρα κάθε φορά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *