Πόσο πρέπει να παρακολουθείτε το τι τρώτε για να χάσετε βάρος;

Ζήσης Ψάλλας

Η παρακολούθηση όλων όσων τρώτε και πίνετε στη διάρκεια της μέρας είναι μια κουραστική εργασία που γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την πάροδο του χρόνου. Αν και η προσεκτική παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή απώλεια βάρους, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι δεν απαιτείται η τέλεια παρακολούθηση για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους.

Ερευνητές από το University of Connecticut, μαζί με συναδέλφους τους παρακολούθησαν 153 συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για έξι μήνες, οι οποίοι κατέγραφαν μόνοι τους την πρόσληψη τροφής, χρησιμοποιώντας ένα εμπορικό ψηφιακό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν ποια ήταν τα βέλτιστα όρια για την παρακολούθηση της δίαιτας ώστε να προβλέψουν απώλεια βάρους 3%, 5% και 10% μετά από έξι μήνες.

«Συνεργαστήκαμε με την WeightWatchers που σχεδίαζε να κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα Personal Points, και ήθελε να έχει εμπειρικά δεδομένα μέσω της κλινικής μας δοκιμής», λέει η συν-συγγραφέας και καθηγήτρια του Τμήματος Συμμαχικών Επιστημών Υγείας, Sherry Pagoto. Αυτό το νέο πρόγραμμα ακολουθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση για την εκχώρηση "πόντων", συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας τροφών μηδενικών πόντων και για να εξαλείψει την ανάγκη υπολογισμού των θερμίδων για τα πάντα.

Με δεδομένα έξι μηνών, ο επίκουρος καθηγητής Ran Xu ενδιαφέρθηκε να δει εάν υπήρχε τρόπος να προβλεφθεί το αποτέλεσμα με βάση το πόσο οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τη διατροφή τους. Τελικά βρήκε το πόσες μέρες χρειάζονται οι άνθρωποι να παρακολουθούν το φαγητό τους για να επιτύχουν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους.

«Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε το τι τρώτε και πίνετε κάθε μέρα για να είστε επιτυχημένοι», λέει ο Xu. «Σε αυτή τη δοκιμή, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο να παρακολουθούν το 30% των ημερών για να χάσουν περισσότερο από 3% βάρος, το 40% των ημερών για να χάσουν πάνω από το 5% και σχεδόν το 70% των ημερών για να χάσουν πάνω από το 10%. Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε κάθε μέρα τι τρώτε για να χάσετε ένα κλινικά σημαντικό ποσό βάρους».

Η Pagoto να επισημαίνει ότι ο στόχος για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έξι μηνών είναι συνήθως να χαθεί το 5% έως 10% του βάρους, ένα εύρος που έχουν παρατηρηθεί οφέλη για την υγεία σε κλινικές δοκιμές. «Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να χάσουν 20 κιλά για να γίνουν πιο υγιείς, αλλά στην πραγματικότητα αρχίζουμε να βλέπουμε αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τον κίνδυνο διαβήτη όταν χαθεί περίπου 5-10% του βάρους», λέει η Pagoto. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι συμμετέχοντες χάσουν περίπου μισό έως 1 κιλό την εβδομάδα, κάτι που θεωρείται υγιής ρυθμός απώλειας βάρους».

Διαβάστε ακόμη...