Πόσο μας κοστίζουν οι διατροφικές μας επιλογές

2B707EF6C1B8622122E10335CE8F4E61.jpg

  Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες είναι το αποτέλεσμα οικονομικών δυσπραγιών. Λένε ακόμη ότι το υγιεινό φαγητό είναι πολύ πιο ακριβό από το ανθυγιεινό.

Μερικοί υπολογισμοί από επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο ισχυρισμός τους είναι παντελώς λανθασμένος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί:

Η πιο ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με το θέμα δείχνει ότι όντως τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι περίπου 1,5 δολάριο φθηνότερα την ημέρα, συγκριτικά με τις υγιεινές τροφές. δηλαδή σας «γλυτώνουν» περίπου 550 δολάρια το χρόνο.

Σε μια επισκόπηση 27 προηγούμενων μελετών που έγιναν σε 10 χώρες, και η οποία δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές βρήκαν ότι το κρέας και οι πρωτεΐνες είχαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές, με τις πιο υγιεινές επιλογές να κοστίζουν κατά μέσο όρο 0,29 δολάρια παραπάνω ανά μερίδα, σε σχέση με τις λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Σε άλλες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα σνακ/γλυκά και τα δημητριακά, επίσης το κόστος ήταν πιο υψηλό για τα υγιεινά τρόφιμα, κατά 0,12 και 0,03 δολάρια αντίστοιχα.

Οι ερευνητές δε διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις τιμές ανάμεσα στους πιο υγιεινούς και μη χυμούς και αναψυκτικά.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανθυγιεινές τροφές κοστίζουν περίπου 1,5 δολάριο φθηνότερα την ημέρα, συγκρίνοντας ένα πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια διαιτολόγιο, με μια δίαιτα «πλούσια» σε επεξεργασμένες τροφές, κρέατα και δημητριακά.

Επιπρόσθετα, ενώ τα 550 δολάρια το χρόνο, είναι για ορισμένους ανθρώπους πολύ σημαντικό ποσό, στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται το μακροχρόνιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής.

«Η διαφορά στις τιμές είναι πολύ μικρή, αν λάβει κανείς υπόψη του το τεράστιο οικονομικό κόστος των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την κακή διατροφή, και οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά αν κάποιος ακολουθεί υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Dr. Dariush Mozaffarian.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *