Πόσο ασβέστιο χρειάζεστε και τι συμπληρώματα υπάρχουν

Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι χρειάζονται ασβέστιο για να χτίσουν και να διατηρήσουν ισχυρά οστά. Tο 99% του ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος. Παίζει ρόλο στην κίνηση των μυών και στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Το ασβέστιο υπάρχει σε πολλές τροφές και οι κατασκευαστές τροφίμων το προσθέτουν σε ορισμένα προϊόντα. Διατίθενται επίσης ως συμπλήρωμα.

Παράλληλα με το ασβέστιο, οι άνθρωποι χρειάζονται βιταμίνη D η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο. Η βιταμίνη D βρίσκεται στο ιχθυέλαιο, στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορεί να παραχθεί μέσω έκθεσης στον ήλιο.

Ανάλογα με την ηλικία, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τις ακόλουθες ποσότητες ασβεστίου:

  • 0–6 μήνες: 200 mg
  • 7–12 μήνες: 260 mg
  • 1-3 χρόνια: 700 mg
  • 4-8 έτη: 1.000 mg
  • 9–18 ετών: 1.300 mg
  • 19–50 ετών: 1.000 mg
  • 51-70 ετών: 1.000 mg για άνδρες και 1.200 mg για γυναίκες
  • 71 ετών και άνω: 1.200 mg

Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται 1.000-1.300 mg ανάλογα με την ηλικία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επιπλέον ασβέστιο αν είσαστε σε εμμηνόπαυση, δεν έχετε εμμηνόρροια λόγω νευρικής ανορεξίας ή υπερβολικής άσκησης, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα,
ακολουθήστε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Πολλά συμπληρώματα ασβεστίου περιέχουν επίσης βιταμίνη D. Η βιταμίνη D ενθαρρύνει τη σύνθεση πρωτεϊνών στο σώμα και βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στην ενίσχυση των οστών και τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί επίσης να περιέχουν μαγνήσιο.

Τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν διαφορετικές αναλογίες ενώσεων ασβεστίου και στοιχειακού ασβεστίου. Για παράδειγμα:

Ανθρακικό ασβέστιο: Περιέχει στοιχειακό ασβέστιο 40%. Αυτός ο τύπος είναι συνήθως πιο διαθέσιμος και φτηνότερος. Ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει το συμπλήρωμα με τη τροφή, καθώς το οξύ του στομάχου βοηθάει στην απορρόφηση.

Γαλακτικό ασβέστιο: Περιέχει 13% στοιχειακό ασβέστιο.

Γλυκονικό ασβέστιο: Περιέχει 9% στοιχειακό ασβέστιο.

Κιτρικό ασβέστιο: Περιέχει 21% στοιχειακό ασβέστιο. Ένα άτομο μπορεί να το πάρει με ή χωρίς φαγητό. Είναι χρήσιμο για άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αχλωρυδρία (όταν δεν υπάρχουν οξέα στο στομάχι) και ορισμένες διαταραχές απορρόφησης.

Πηγή: medicalnewstoday.com

 

Διαβάστε ακόμη...