Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνουμε;

Ζήσης Ψάλλας

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποια είναι η βέλτιστη πρόσληψη της βιταμίνης από τη διατροφή και τα διατροφικά συμπληρώματα. 

Γενικά, θεωρείται ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19-70 ετών πρέπει να λαμβάνουν 15 mcg (600 International Units) την ημέρα -το ίδιο και οι έγκυες- ενώ για ηλικίες άνω των 70 η ποσότητα ανεβαίνει στα 20 mcg (800 IU). Ορισμένοι εμπειρογνώμονες και οργανώσεις υγείας συνιστούν υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη, 25 mcg (1.000 IU). Δεν λείπουν και αυτοί που προτείνουν 4.000 IU ή ακόμα και 10.000 IU για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας σε ορισμένα άτομα.

Στις ΗΠΑ, το Institute of Medicine καθόρισε τις 4.000 IU την ημέρα ως το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (το επίπεδο που είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στη μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων). Αλλά σύμφωνα τις οδηγίες της Endocrine Society, μέχρι και 10,000 IU την ημέρα είναι ασφαλής ποσότητα για τους ενήλικες. Έχει ειπωθεί ότι τα φυσικά επίπεδα της 25(OH)D που επιτυγχάνονται με την ηλιακή έκθεση στους βοσκούς της φυλής Μασάι, τα οποία είναι στο εύρος 100–150 nmol/l (40-60 ng/mL), μπορούν να επιτευχθούν μόνο με 5,000–10,000 IU την ημέρα.

Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πρέπει να λαμβάνεται μαζί με γεύματα που περιέχουν λίπος. Η απορρόφησή της εξαρτάται από την ικανότητα του εντέρου να απορροφά το λίπος. Η δυσαπορρόφηση λίπους σχετίζεται με ιατρικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές ηπατικής νόσου, κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες πρέπει να μετρούν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους.

Υπάρχουν καθημερινές, εβδομαδιαίες ή ακόμα και μηνιαίες δοσολογίες. Αλλά μπορεί μια άπαξ μηνιαία χορήγηση 30.000 IU να παρέχει το ίδιο όφελος με τη χορήγηση 1.000 IU καθημερινά για ένα μήνα; H ποσότητα είναι συνολικά ίδια, αλλά υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το γεγονός ότι η ενεργός μορφή της βιταμίνης D σχηματίζεται όχι μόνο στο συκώτι αλλά και μέσα στα κύτταρα δεν είχε εκτιμηθεί επαρκώς μέχρι πρόσφατα. Ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι είναι καλύτερα να λαμβάνεται η βιταμίνη D καθημερινά, παρά μια φορά την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη...