Πόση ανασφάλεια αντέχετε;

 
Άσχημα νέα για όσους αισθάνονται ανασφάλεια στην σχέση τους. Μία νέα καναδική μελέτη δείχνει πως η ανασφάλεια αυτή τους καθιστά επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας – κάτι που συμβαίνει και σε όσους νιώθουν πως το ταίρι τους δεν τους προσφέρει όσα χρειάζονται και ότι εξαρτάται υπερβολικά πολύ από αυτούς.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Acadia, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 5.645 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Health Psychology», όσοι εθελοντές είχαν σχέση τύπου αποφυγής με το ταίρι τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνιους πόνους (όπως οι συχνοί και εξουθενωτικοί πονοκέφαλοι).

Η σχέση τύπου αποφυγής ουσιαστικά σημαίνει ότι αποφεύγει κανείς να «δεθεί» συναισθηματικά με το ταίρι του ή έχει σύντροφο που εξαρτάται πολύ από αυτόν.

Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για όσους είχαν σχέση αγχώδους τύπου, όπως χαρακτηρίζεται η τάση να ανησυχεί κανείς για την απόρριψη στην σχέση, να αισθάνεται υπερβολικά απαραίτητος και να νιώθει ότι οι άλλοι διστάζουν να δεθούν μαζί του.

Οι εθελοντές με αγχώδους τύπου σχέση κινδύνευαν να παρουσιάσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση) έως χρόνιους πόνους και έλκος.

«Πολλές από τις έως τώρα μελέτες για τους τύπους των σχέσεων είχαν καταδείξει συσχέτιση με διάφορα είδη πόνου και γι’ αυτό μας προξένησε αρχικά έκπληξη η ισχυρή συσχέτιση που βρήκαμε με νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λάχλαν ΜακΓουϊλλιαμς.

«Οι συσχετίσεις όμως που βρήκαμε είναι πολύ ισχυρές και γι’ αυτό πρέπει να διενεργηθούν μακροχρόνιες μελέτες, ώστε να εξακριβωθεί εάν η ανασφάλεια στη σχέση μπορεί τελικά να αποτελεί προάγγελο καρδιαγγειακών νοσημάτων, και εάν η καταπολέμησή της μπορεί να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *