Πόσες μπορεί να κάψει το καφέ λίπος

Θάνος Ξυδόπουλος

Η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που διαθέτουν καφέ λίπος να κάψουν 15% περισσότερες θερμίδες από εκείνα χωρίς καφέ λιπώδη ιστό όταν εκτίθενται στο κρύο, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism του Endocrine Society.

Σε αντίθεση με το λευκό λίπος, το καφέ λίπος καίει θερμίδες μέσω της οξείδωσης λιπαρών οξέων και της παραγωγής θερμότητας. Θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Ο μεγαλύτερος ενεργοποιητής του καφέ λίπους είναι η έκθεση στο κρύο.

"Τα στοιχεία μας βελτιώνουν την κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί το καφέ λίπος στους ανθρώπους", δήλωσε ο Florian W. Kiefer, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην Αυστρία. "Βρήκαμε ότι άτομα με ενεργό καφέ λίπος έκαψαν 20 περισσότερες θερμίδες από εκείνα που δεν είχαν καφέ λιπώδη ιστό".

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο ομάδες εθελοντών χρησιμοποιώντας σάρωση ΡΕΤ: κάποιους που είχαν ενεργό καφέ λιπώδη ιστό και αυτούς που δεν είχαν. Ανέλυσαν τη λειτουργία του καφέ λίπους και την κατανάλωση ενέργειας σε αυτά τα άτομα πριν και μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση στο κρύο. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα με το ενεργό καφέ λίπος όχι μόνο έκαψε περισσότερες θερμίδες αλλά είχε ένα πιο υγιές προφίλ λιπαρών οξέων στο αίμα -περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά.

"Πρέπει να μελετήσουμε το ανθρώπινο καφέ λίπος με περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε αν αυτό το όργανο μπορεί να μας προστατεύσει από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις", δήλωσε ο Kiefer.

Διαβάστε ακόμη...