Πόσα καθημερινά βήματα χρειάζεστε για να χάσετε βάρος;

Ζήσης Ψάλλας

Τα έξυπνα ρολόγια έχουν γίνει δημοφιλή εργαλεία για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας και είναι σαφές ότι το να είστε δραστήριοι είναι το κλειδί για να μένετε γιείς. Αλλά πόσα βήματα πρέπει να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος; 

Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα για το πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσετε βάρος, οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να κάνετε περίπου 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση την εβδομάδα, δήλωσε η Amanda Paluch, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. 

Αυτό είναι περίπου κατά μέσο όρο 22 λεπτά την ημέρα στο χαμηλό και 45 λεπτά στο υψηλό, είπε η Paluch. «Και γνωρίζουμε ότι για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους, πρέπει πραγματικά να φτάσετε στο υψηλότερο σημείο. Χρειάζεται να ασκούμαστε πιο συχνά με μέτρια έως έντονη ένταση για να δούμε πραγματικά απώλεια βάρους αλλά πραγματικά δεν έχουμε καταλάβει με πόσα βήματα ισοδυναμεί ανά ημέρα. Οι συσκευές μπορούν να μας βοηθήσουν με την παρακολούθηση και τον καθορισμό στόχων».

Η ιδέα να κάνετε 10.000 βήματα δεν είναι νέα, αλλά η απόδειξη ότι λειτουργεί είναι πιο δύσκολη. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι η ανάληψη 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά να είναι μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 10 λεπτά τη φορά, βρέθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένη απώλεια βάρους σε μια συμπεριφορική παρέμβαση που περιελάμβανε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι για κάθε 2.000 βήματα που καταγράφει κάποιος, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται μεταξύ 8% και 11%, έως και 10.000 βήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα 9.800 βήματα την ημέρα έδειξαν το μεγαλύτερο όφελος. Και μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατάθλιψης, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η οποία λέει ότι οι περισσότεροι περπατούν περίπου 3.000 έως 4.000 βήματα την ημέρα. Υπολογίστε πόσο περπατάτε και, στη συνέχεια, προσθέστε 1.000 επιπλέον βήματα κάθε δύο εβδομάδες, προτείνει η Mayo Clinic.

Διαβάστε ακόμη...