Μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν δείξει πως κατά μέσο όρο τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ό,τι συνιστώνται για καλή υγεία!
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους-διατροφολόγους, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται καθημερινά 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεται προκειμένου να είναι υγιής.
Μάθετε πώς θα το πετύχετε
Προσθέστε φρούτα στα δημητριακά σας και στο πρωινό σας
Πιείτε φρέσκο χυμό φρούτων μαζί με το πρωινό σας
Δημιουργήστε τις δικές σας «γεύσεις» γιαουρτιού, προσθέτοντας σε σκέτο γιαούρτι διάφορους συνδυασμούς από φρέσκα φρούτα
Προτιμάτε σνακ από ωμά λαχανικά και φρούτα, αντί για πατατάκια ή μπισκότα. Να έχετε σταφίδες ή καρότα στο αυτοκίνητο, στο γραφείο ή στην τσάντα σας
Δοκιμάστε τα αποξηραμένα φρούτα αντί για κάποιο άλλο σνακ.
Αντικαταστήστε κάποιο από τα ροφήματά σας, λ.χ. έναν καφέ, με φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών
Συνοδεύστε το κύριο πιάτο σας με λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες ή ρύζι
Βάζετε λαχανικά στις σάλτσες που ετοιμάζετε για τα ζυμαρικά
Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μέρος όπου έχετε εύκολη πρόσβαση και τα βλέπετε –π.χ. σε ένα δίσκο στην κουζίνα
Προσθέτετε όσπρια και λαχανικά (λ.χ. σπανάκι, ντομάτα, πιπεριές, λάχανο) στις σούπες σας
Προτιμήστε μπανάνες, φράουλες, πεπόνι, σύκα ή άλλα φρούτα με έντονη τη γλυκιά γεύση, αντικαθιστώντας με αυτά την κατανάλωση ενός γλυκού
Συνδυάστε φρούτα ακόμα και με τα κύρια γεύματα σας
Σταφίδες, μήλα και φέτες από μανταρίνι ταιριάζουν σε μια σαλάτα. Τα δαμάσκηνα και τα μήλα πάνε με το χοιρινό κρέας, ο ανανάς ταιριάζει με το ψάρι και το πορτοκάλι με το κοτόπουλο