Πώς το μέρος που ζούμε αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας

3A8EA3BB0E1038D49395230AEA7CCD09.jpg

  Η διαβίωση στις βόρειες χώρες μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που παρατηρούνται σε αυτούς που ζουν σε πιο βόρεια κλίματα, καθώς απολαμβάνουν λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας σε σχέση με όσους ζουν στο νότο.

Η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα εκτίθενται στις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν συνδεθεί –σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες- με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είναι πολύ πιθανό να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι ερευνητές τονίζουν, ότι αν βρεθούν αυτοί οι παράγοντες, τότε τα ποσοστά της άνοιας θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό.

Οι ίδιοι εντόπισαν ένα σαφές γεωγραφικό χάσμα στα ποσοστά εμφάνισης άνοιας, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Μελετώντας δίδυμους από τη Σουηδία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που ζούσαν πιο βόρεια είχαν δύο έως και τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με αυτούς που ζούσαν στο Νότο, όταν εξαλείφονταν παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

Το ίδιο μοτίβο προέκυψε και όταν οι ερευνητές εξέτασαν Σκωτσέζους που είχαν γεννηθεί το 1921, ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας ανάλογα με το πού ζούσαν ως παιδιά.

Ωστόσο, όταν έφτασαν στη μέση ηλικία, παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης της ασθένειας σε αυτούς που ζούσαν πιο βόρεια.

Ο Tom Russ από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε, ότι η έλλειψη της βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που να εξηγεί αυτή τη σύνδεση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *