Πώς το αλκοόλ συνδέεται με τον κίδνυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

44D548CBE4A861650A206810A2D1B279.jpg

  Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στο σώμα που κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο.

Η αιθανόλη μετατρέπεται μετά την πέψη σε ακεταλδεΰδη, χημική ένωση που μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς ακτίνες UV, αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο British Journal of Dermatology.

Παραδέχονται ωστόσο πως ενδεχομένως να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες.

Πολλές φορές οι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ απολαμβάνοντας τον ήλιο χωρίς επαρκή ρούχα ή αντιηλιακή προστασία, εξηγεί το BBC.

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κατά 20%, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στη μελέτη τους επεξεργάστηκαν στοιχεία από άλλες 16 έρευνες με χιλιάδες συμμετέχοντες.

Ο κίνδυνος αυξάνει κατ’ αναλογία με την κατανάλωση αλκοόλ- εκείνοι που έπιναν 50gr αιθανόλης την ημέρα- είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με τους συμμετέχοντες που είτε έπιναν περιστασιακά είτε δεν έπιναν καθόλου.

«Γνωρίζουμε πως η κατανάλωση αλκοόλ παρουσία των ακτίνων UV μπορεί να αλλάξει την ανοσοϊκανότητα του σώματος, την ικανότητά του να παρέχει μια κανονική απόκριση του ανοσοποιητικού», τονίζει στο BBC η Δρ Eva Negri, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα κύτταρα και συνεπώς στο σχηματισμό δερματικών καρκίνων.

Η έρευνά μας είχε στόχο να μετρήσει ποιοτικά το βαθμό στον οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος μελανώματος με την κατανάλωση αλκοόλ κι ελπίζουμε πως με αυτή τη γνώση ο κόσμος μπορεί να προστατευτεί ακόμα καλύτερα υπό τον ήλιο», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *