Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περνάς τις γιορτές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους; Όσο όμορφες, όμως, κι αν είναι οι στιγμές αυτές πολλές φορές συνοδεύονται από διαπληκτισμούς για το πώς θα οργανώσετε τις μέρες σας. Θα πάτε τα Χριστούγεννα στη μητέρα σου ή στην πεθερά σου; Θα αλλάξετε χρόνο σε μαγαζί ή σε κάποιο φιλικό σπίτι; Θα χαλάσετε χρήματα σε ακριβά δώρα ή μήπως θα πάρετε κάτι συμβολικό; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να σε προβληματίσουν. Γι’αυτό είναι σημαντικό να θέσεις όρια τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές. Πώς όμως θα το κάνεις αυτό;
Βρες πώς θέλεις να είναι οι γιορτές σου
Για να μπορέσεις να θέσεις όρια αρχικά πρέπει να γνωρίζεις πώς ακριβώς θέλεις να περάσεις τις γιορτές σου. Θέλεις να κάνεις ένα μεγάλο τραπέζι σπίτι; Έχεις κάποια οικογενειακή παράδοση που θέλεις να συνεχίσεις; Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για εσένα να ξυπνήσεις το πρωί των Χριστουγέννων και να ανοίξετε τα δώρα σας με τ@ σύντροφό σου μπροστά από το δέντρο, γιατί το κάνεις από την παιδική σου ηλικία. Όλα αυτά είναι σημαντικά να τα έχεις αναγνωρίσει μέσα σου από πριν.
Μοιράσου τη λίστα με τ@ σύντροφό σου
Εάν έχεις σύντροφο και φέτος είναι οι πρώτες σας γιορτές μαζί, με αυτή την πράξη θα μειώσεις τις πιθανότητες να έρθετε σε διαπληκτισμό αργότερα. Επίσης, θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις καλύτερα τι θα ήθελε και ο/η σύντροφός σου να κάνει. Δηλαδή, αν χρειάζεται λίγο χρόνο μόν@ τ@, αν θα ήθελε να ακολουθήσει κάποια δικ@ τ@ οικογενειακή παράδοση κ.ο.κ. Συζητήστε εκ των προτέρων και τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ πιο ομαλά!
Ενημέρωσε από νωρίς
Όταν μιλάμε για όρια την περίοδο των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τα θέσεις από νωρίς. Αν έχεις κανονίσει να πας πριν το χριστουγεννιάτικο δείπνο για ένα τρέξιμο το οποίο θα σε καθυστερήσει στο τραπέζι, είναι σοφό να ενημερώσεις τον οικοδεσπότη. Επίσης, αν έχεις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και επιλογές, τότε θα πρέπει να ενημερώσεις και πάλι, ώστε να μη δημιουργήσεις στρες σε κανέναν. Όταν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου εκ των προτέρων, είναι ευκολότερο για τους άλλους να βοηθήσουν, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σου.
Κανόνισε τα πάντα
Πότε πρέπει να φύγεις από το σπίτι, τι δώρο να πας, τι να φορέσεις, πότε πρέπει να γυρίσεις σπίτι. Κανόνισέ τα όλα, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και εάν βρίσκεσαι σε σχέση, επικοινώνησε με τ@ σύντροφό σου τις προσδοκίες σου. Σίγουρα σου έχει συμβεί, να πρέπει να φύγεις νωρίτερα από το τραπέζι της μητέρας σου χωρίς να το έχεις επισημάνει, γεγονός που οδήγησε σε παρεξήγηση. Καθώς, λοιπόν, ενημερώνεις ότι θα χρειαστεί να φύγεις νωρίτερα, φρόντισε να είσαι αρκετά ξεκάθαρη! Έτσι θα έχεις περισσότερη ενέργεια για να φροντίσεις τον εαυτό σου, να δώσεις ένα χεράκι στον οικοδεσπότη ή απλώς να είσαι πραγματικά παρούσα, χωρίς ανησυχίες και δεύτερες σκέψεις.
Σκέψου τι δεν θέλεις να συζητήσεις
Αυτό το βήμα είναι για να μην σε βρει απροετοίμαστη η άβολη ερώτηση που θα σου κάνει η θεία σου για τα κιλά, την ερωτική ή την επαγγελματική σου ζωή. Είναι καλύτερο να έχεις ήδη σκεφτεί τρόπους να αποπροσανατολίσεις την κουβέντα αλλά και άλλες συζητήσεις που θα μπορούσες να κάνεις. Βρες θέματα που δεν είναι ευαίσθητα για σένα και τους άλλους, αλλά θα μπορείτε να συζητήσετε με ευκολία!
Απόλαυσε ό,τι κάνεις
Έχεις κανονίσει τα πάντα, έχεις δεσμευτεί και έχεις φτιάξει το πρόγραμμα σου. Τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσεις τα πάντα. Είναι η πιο όμορφη εποχή και οφείλεις στον εαυτό σου να την απολαύσεις. Άφησε το κινητό σου στην άκρη και κάτσε δίπλα στο τζάκι με τ@ σύντροφό σου, παίξε επιτραπέζια με τα ανίψια σου, φτιάξε μελομακάρονα με τη μητέρα σου. Αφέσου σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου, ώστε όλοι να νιώθουν την παρουσία σου. Το θέμα είναι η ποιότητα έναντι της ποσότητας του χρόνου σου.