Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία μας

141B73E0E048DF5945E2F607F4E78E29.jpg

  Η έλλειψη συμμετοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ακόμη κι αν είναι παροδική, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο σημαντικοί.

Μάλιστα, όσο λιγότερη ανταπόκριση λαμβάνουν στις διάφορες αναρτήσεις τους, τόσο πιο αποκλεισμένοι και αόρατοι αισθάνονται.

Η απομόνωση από τα social media μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε αίσθηση απώλειας του ελέγχου.

Τα ευρήματα αυτά έφερε στο φως μια έρευνα, που μελέτησε πώς το Facebook επηρεάζει τα αισθήματα κοινωνικής ένταξης, την προοπτική στη ζωή, τη μοναξιά και την αυτό-αξία του ατόμου.

Και φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποφύγουν τέτοιου είδους συναισθήματα είναι να παραμένουν ενεργοί και να συμμετέχουν σε αυτά.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Influence. Επικεφαλής της ήταν η Dr Stephanie Tobin από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής, η αποχή ακόμη και δύο ημερών από το Facebook είχε αρνητική επίδραση στην προσωπική ευημερία του ατόμου, αναφέρει δημοσίευμα του Science Daily.

Επιπλέον, όταν οι εθελοντές δεν ελάμβαναν καμία ανταπόκριση στις αναρτήσεις τους ένιωθαν αποκλεισμένοι, αόρατοι και λιγότερο σημαντικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Με πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο χρήστες το μήνα κατά μέσο όρο, το Facebook έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προσφέρει συνεχή και άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους χρήστες του. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές μας καθορίζει κοινωνικά και επηρεάζει την προσωπική μας ευημερία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *