Πώς συνδέονται οι κατοικίδιες γάτες με τις αυτοκτονίες

 
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες που έχουν γάτες ως κατοικίδια είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμα και να αυτοκτονήσουν, επειδή ενδέχεται να μολυνθούν από ένα κοινό παράσιτο, το οποίο εντοπίζεται στην ειδική άμμο για τις γάτες.


Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο Toxoplasma gondii – ή T. Gondii – το οποίο μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα κόπρανα της γάτας, το μισοψημένο κρέας και τα άπλυτα λαχανικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων.

Περίπου το ένα τρίτο του παγκοσμίου πληθυσμού έχει μολυνθεί από το παράσιτο, το οποίο κρύβεται σε εγκεφαλικά κύτταρα και τους μύες, συχνά χωρίς να παράγει συμπτώματα. Η μόλυνση ονομάζεται τοξοπλάσμωση και συνδέεται με ψυχικές ασθένειες, όπως την σχιζοφρένεια και τις αλλαγές στην συμπεριφορά.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία εξέτασαν περισσότερες από 45.000 γυναίκες από τη Δανία. Εκείνες που είχαν προσβληθεί από το T. Gondii είχαν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν αυτοκτονία σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν μολυνθεί.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *