Πώς σχετίζεται το βιάγκρα με τη μνήμη

3BC4458C1644F59BBBDEF7385C87FACE.jpg

  Το μπλε χαπάκι κατά της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να… ευνοήσει τη λειτουργία της μνήμης, όπως υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου.

Για το λόγο αυτό ξεκίνησαν μια σειρά πειραμάτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως το βιάγκρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές εξετάσουν μια φαρμακευτική ουσία (tadalafil), η οποία ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με το βιάγκρα, καθώς διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία κατά της αγγειακής άνοιας, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η αγγειακή άνοια είναι δεύτερη πιο κοινή μορφή άνοιας στον κόσμο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 35,6 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από άνοια σε παγκόσμιο επίπεδο , ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται 7,7 εκατ. περιστατικά.

Προκαλείται από βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος στον εγκεφαλικό ιστό. Η βλάβη αυτή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου –γνωστή ως «νόσος των μικρών αγγείων- κάνει τα τοιχώματα των αρτηριών πιο σκληρά και παχιά, εμποδίζοντας την ανταπόκρισή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του εγκεφάλου για αίμα.

Αυτό οδηγεί σε βλάβη στα βαθιά τμήματα του εγκεφάλου, λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος, οδηγώντας σε περαιτέρω προβλήματα με τη μνήμη.

Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι η ενίσχυση της ροής του αίματος χάρη στην ουσία αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.