Πώς σχετίζεται η χοληστερίνη με τον καρκίνο

 
Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Rochester ανακάλυψαν ένα νέο γενετικό συσχετισμό μεταξύ της χοληστερίνης και του καρκίνου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τα φάρμακα της χοληστερίνης να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για την πρόληψη του καρκίνου ή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υπάρχουσας αντικαρκινικής θεραπείας.


Τα ερευνητικά δεδομένα δημοσιεύθηκαν online στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports και βρίσκονται σε συμφωνία με πρόσφατες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης (στατίνες) μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ αντίστοιχα ασθενείς με εξαιρετικά υψηλή χοληστερίνη φαίνεται ότι ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Το ζήτημα του κατά πόσο υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χοληστερίνης και του καρκίνου συζητείται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα παρέχει και μια γενετική «απόδειξη» για την ύπαρξη αυτού του συσχετισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια της λειτουργίας ενός συγκεκριμένου γονιδίου (ABCA1) που εμπλέκεται στην κυκλοφορία της χοληστερίνης στον οργανισμό μπορεί να παίζει καταλυτικό ρόλο σε πολλές μορφές καρκίνου.
Παράλληλα προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι στατίνες χορηγούνται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία τότε η αντικαρκινική αγωγή καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας Dr Hartmut Land τονίζει ότι «ο συσχετισμός ανάμεσα στην χοληστερίνη και τον καρκίνο είναι ξεκάθαρος, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε ότι οι στατίνες είναι η λύση».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *