Πώς οι γάτες επηρεάζουν την απόδοση των παιδιών

40EFFDE7C6F072868AD8FDA0C69CCEF5.jpg

  Ένα παράσιτο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις γάτες μπορεί να επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, η μόλυνση από το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο αναπτύσσεται στα σπλάχνα των γατών και μολύνει τον εγκέφαλο άλλων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχει συνδεθεί με την κακή μνήμη και τις μειωμένες δεξιότητες ανάγνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πιστεύεται ότι το 30% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο φέρουν το παράσιτο αυτό, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά μολύνσεων είναι πολύ πιο υψηλά, και φτάνουν μέχρι και το 70%.

Το παράσιτο μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω μη καλά μαγειρεμένου κρέατος που έχει μολυνθεί, όχι καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών ή από την επαφή με τα περιττώματα γατών, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Προηγούμενες έρευνες ωστόσο, είχαν προτείνει ότι το παράσιτο αυτό μπορεί να αυξήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά σε όσους έχουν μολυνθεί, ενώ σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Η τελευταία έρευνα, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline, υποστηρίζει ότι το Toxoplasma gondii μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Άιοβα και της Φλόριντα στις ΗΠΑ βρήκαν, ότι τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο παράσιτο είχαν πιο χαμηλές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και ανάγνωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και επικεφαλής της έρευνας Angelico Mendy από το πανεπιστήμιο της Άιβο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση του παράσιτου φάνηκε να μειώνεται από τη βιταμίνη Ε.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η οροθετικότητα στο Toxoplasma gondii σχετίζεται με τις χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση και τη μειωμένη λεκτική μνήμη. Τα σέρουμ βιταμίνης Ε φαίνεται να τροποποιούν τη σχέση ανάμεσα στο παράσιτο και τη λεκτική μνήμη, με τη μεγαλύτερη εξασθένηση μνήμης που οφείλεται στο τοξόπλασμα να εντοπίζεται σε εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε» σχολίασε ο ίδιος και κατέληξε: «Απαιτείται να γίνουν επιπλέον μελέτες, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Οι έρευνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε στη βελτίωση της γνωστικής εξασθένησης, που υποθετικά σχετίζεται με τη μόλυνση».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.