Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από το κρυολόγημα

piretos.jpg

Μπορεί ο χειμώνας να φέρνει στο μυαλό μας εικόνες από έλκηθρα και χιόνια, προαναγγέλλει όμως επίσης το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη της εποχής.
Δύο παιδίατροι από τη Νέα Υόρκη η Δρ Naline Lai και ο Δρ Julie Kardos μας δίνουν συμβουλές για να αποφύγουμε την γρίπη του χειμώνα και να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Πλύνετε τα χέρια!

Πλύνετε καλά τα χεράκια του παιδιού σας με δροσερό νερό πριν από το φαγητό, μετά το παιχνίδι, μετά το φύσημα της μύτης ή το φτέρνισμα και αφού έχετε πετάξει ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο. Μπορείτε επίσης να τρίψετε τα χεράκια του σε ζεστό νερό με σαπούνι για 20 περίπου δευτερόλεπτα. Παράλληλα μπορείτε να τραγουδάτε ένα μικρό αγαπημένο παιδικό τραγουδάκι για να φανεί διασκεδαστικό στο παιδάκι σας. Ξεπλύνετε καλά με δροσερό νερό.

Αποφύγετε την κοινή χρήση σερβίτσιων

Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό, ακόμη και μέσα στην ίδια σας την οικογένεια. Αναπόφευκτα τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας σας θα πιούνε κάποια στιγμή από την αγαπημένη σας κούπα που έχετε εδώ και χρόνια  και θα αρχίζουν να παραπονιούνται για πονόλαιμο μετά. Προσπαθήστε λοιπόν να το αποφύγετε. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τα δικά τους σερβίτσια. Ακόμα και όταν σερβίρετε φαγητό για τα παιδιά και τους φίλους τους, αποφύγετε το κοινό μπολ. Μη βάζετε για παράδειγμα όλα τα ποπ-κορν σε ένα μπολ για κοινή χρήση. Αντ ‘αυτού, βάλτε τα σε μεμονωμένα μπολάκια.. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες της εξάπλωσης των μικροβίων.

Κρατήστε αποστάσεις

Αν κοιμάστε καμιά φορά μαζί δεν χρειάζεται να «κολλάτε» πάνω στα παιδιά σας. Ομοίως κι όταν βλέπετε ταινία ή παίζετε γενικότερα. Μπορείτε να το πείτε και στα ίδια τα παιδιά, ότι αν η μύτη σας είναι αρκετά κοντά με τη δική τους, τότε τα μικρόβια κάνουν πάρτι και ενδεχομένως να αρρωστήσει κάποιος. Συμβουλέψτε τους να κάνουν το ίδιο και στο σχολείο με τους φίλους τους.

Καλύψτε τον βήχα με τον βραχίονα

Διδάξτε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Ο βήχας και το φτέρνισμα καλύπτονται από την καμπύλη του βραχίονά και όχι με την παλάμη του χεριού μας.

Αποφύγετε την πολυκοσμία

Ειδικά σε μέρη όπως οι παιδότοποι όπου τα παιχνίδια τα έχουν αγγίξει χιλιάδες παιδιά είναι πολύ δύσκολο το χειμώνα να γλιτώσετε την γρίπη. Αν πρέπει να πάτε οπωσδήποτε, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι τα παιδιά σας έχουν πλύνει πολύ καλά τα χεράκια τους μετά.

Άσκηση

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προτιμήστε να παίζετε έξω με τα παιδιά σας παρά σε εσωτερικούς χώρους. Παίζοντας έξω στο κρύο χειμωνιάτικο αέρα αποφεύγετε τα μικρόβια που υπάρχουν σε όλους τους κλειστούς χώρους και αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο με τη ζέστη.

Όχι κοινή πετσέτα στο μπάνιο

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας για να σκουπίσετε τα χέρια σας παρά τις κοινή για όλους πετσέτα του μπάνιου.

Σωστή διατροφή και ύπνος

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας κοιμάστε αρκετά και τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικές τροφές για να εξασφαλίσετε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: baby.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *