Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε. Τις περισσότερες φορές αρκεί να ξεκουραστείτε λίγο και να βάλετε πάγο στην περιοχή και θα απαλλαγείτε από το πρόβλημα.
Οι συνηθέστερες αιτίες της τενοντίτιδας
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις: κυρίως των ποδιών και των χεριών, που κάνουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.
Ένας τραυματισμός: Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση, μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή ακόμη και να «σπάσει» (ρήξη του τένοντα).
Η ηλικία: Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδα επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.
Διάφορες παθήσεις: Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο και άλλα σπανιότερα νοσήματα, έχουν προδιάθεση για τενοντίτιδες.
Πάρτε προληπτικά μέτρα
Κάντε ασκήσεις: Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην το παρακάνετε με τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων. Επίσης, φροντίστε να μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία μετά την άσκηση, γιατί η πρώτη προετοιμάζει το σώμα για την προπόνηση και η δεύτερη αποτρέπει το «πιάσιμο» των τενόντων.
Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε πολλή ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.
Χάστε τα περιττά κιλά και μη σηκώνετε πολλά βάρη. Θα ξαλαφρώσετε τους τένοντές σας.