Πώς να αντιμετωπίσετε το άσθμα με ένα σκύλο

F8FC16113C8B7BACC92D70FBAD3F903A.jpg

  Το ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, το ξέραμε ήδη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι αποτελεί και «θεραπευτική αγωγή» ενάντια στο άσθμα.

Μάλιστα, οι ενδείξεις για το πόσο ευεργετική είναι η έκθεσή μας σε ζώα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος, αυξάνονται συνεχώς.

Το 2010, η Susan Lynch, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε ότι τα σκυλιά που ζουν εν μέρει σε εξωτερικούς χώρους μεταφέρουν στο σπίτι μικρόβια, μερικά από τα οποία έχουν εντοπιστεί και στο ανθρώπινο έντερο.

Καθώς είναι γνωστό ότι τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού, αναρωτήθηκε εάν η προστασία που παρέχουν τα ζώα ενάντια στις αλλεργίες συνδέεται με τα βακτήρια αυτά.

Στη μελέτη τους η Lynch και οι συνεργάτες της συνέλεξαν σκόνη από ένα σπίτι χωρίς ζώα και ένα σπίτι με σκυλί.

Στη συνέχεια, έδωσαν τη σκόνη αυτή αναμεμειγμένη με νερό σε νεαρά ποντίκια και προκάλεσαν το ανοσοποιητικό σύστημά τους, δίνοντάς τους δύο ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε τρωκτικά και ανθρώπους.

Τα ποντίκια που έλαβαν τη σκόνη από το σπίτι του σκύλου είτε παρουσίασαν μικρή είτε δεν παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση, ενώ τα άλλα ποντίκια ανέπτυξαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε ανοσολογική δραστηριότητα.
Μάλιστα, στα ποντίκια της πρώτης ομάδας βρέθηκε μικρότερος αριθμός κυττάρων του ανοσοποιητικού, ενώ ακόμα και αυτά που βρέθηκαν παρήγαγαν λιγότερα μόρια, προκαλώντας μικρότερη αντίδραση.

Η ομάδα της Lynch εξέτασε τα είδη των βακτηρίων στα έντερα των ποντικιών πριν και μετά την έκθεση στη σκόνη και βρήκε ότι είχαν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα ενός μικροβίου, του Lactobacillus johnsonii.

Η μελέτη αυτή προσθέτει άλλο ένα κομμάτι στη συζήτηση γύρω από την «υπόθεση της υγιεινής», που υποστηρίζει ότι ο καθαρότερος τρόπος ζωής μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσες διαταραχές. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός συμπληρώματος διατροφής για τα παιδιά βασισμένο σε βακτήρια.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *