Πώς μπορείτε να αποφύγετε το κρυολόγημα

F82259181FC2692E33214F6F3D2AE83B.jpg

  Πόσο γρήγορα μπορεί ένας και μόνο άρρωστος συνάδελφος να κολλήσει τους υπόλοιπους στο χώρο εργασίας του;

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν ότι μέσα σε μόλις 4 ώρες μπορεί να «εμφανιστούν» ίχνη του μολυσματικού ιού σε αντικείμενα και επιφάνειες όπως: οι λαβές του δοχείου της καφετιέρας, τα κουμπάκια στη μηχανή παρασκευής του καφέ και τα χερούλια του ψυγείου.

Πώς μπορεί λοιπόν να προστατευθεί κανείς από τους πόνους στην πλάτη, το βήχα, τον πυρετό και το αίσθημα αδυναμίας που συνοδεύει ένα ξέσπασμα γρίπης, σε ένα χώρο εργασίας;

Η Aviva Patz με άρθρο της στο health.com αποκαλύπτει τα «μυστικά» γιατρών, πολιτικών, μακιγιέρ και άλλων επαγγελματιών που λόγω της φύσης της δουλειάς τους έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούν από κάποιο ιό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Πιείτε μπόλικο τσάι
«Πίνω μαύρο ή πράσινο τσάι με λεμόνι και μέλι και εισπνέω βαθιά τους ατμούς από τη ζεστή μου κούπα. Οι ατμοί διεγείρουν τα τριχοθυλάκια μέσα στα ρουθούνια, το λεμόνι είναι επιδρά στη βλέννα και το μέλι είναι αντιβακτηριακό» – Dr. Murray Grossan, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Φροντίστε να καταναλώνετε πρωτεΐνη
«Έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες φτωχές σε πρωτεΐνες μπορούν να καταστρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εγώ φροντίζω να τρέφομαι με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως ψάρια, αυγά και γιαούρτι» – Douglas Kalman, διευθυντής του τμήματος διατροφής και εφαρμοσμένων κλινικών δοκιμών στο Miami Research Associates.

Σκουπίστε πριν ακουμπήσετε
«Τα γυμναστήρια είναι γεμάτα με ιδρωμένες πετσέτες και βρώμικα αθλητικά παπούτσια, που αποτελούν εστίες μικροβίων. Αντί να καθίσετε απ’ ευθείας σε κάποιο πάγκο ή όργανο, έχετε μαζί σας πάντα μια καθαρή πετσέτα. Εγώ πριν ακουμπήσω κάποιο όργανο ή εργαλείο γυμναστικής, φροντίζω να καθαρίζω την επιφάνεια με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια» – Franci Cohen, γυμνάστρια και ιδιοκτήτρια του Fuel Fitness στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Απολυμάνετε το χώρο εργασίας σας
«Καθαρίζω οτιδήποτε ακουμπάνε πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα το φούρνο μικροκυμάτων, τη μηχανή του φαξ, τα χερούλια στις πόρτες, τα κουμπιά στα ασανσέρ, τα «μπράτσα» στις καρέκλες και τις πολυθρόνες. Χρησιμοποιώ ένα ισχυρό απολυμαντικό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμη κι αν όλα μοιάζουν καθαρά. Είναι ένας βασικός κανόνας υγιεινής. Οι ρινοϊοί μπορούν να ζήσουν σε μια επιφάνεια μέχρι και 48 ώρες» – Philip Tierno, συγγραφέας του «The Secret Life of Germs».

Αρπάξτε το μπουκάλι της βότκας
Μη βιάζεστε… δεν εννοούμε να το κατεβάσετε όλο μονορούφι! «Αν δεν έχετε ειδικό απολυμαντικό χεριών μια καλή λύση είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες βότκα στα χέρια σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κάτι που την κάνει καλό απολυμαντικό» – Αεροσυνοδός.

Μην εισπνέετε… εκπνεύστε!
«Όταν περπατάω ή στέκομαι δίπλα σε κάποιον που έχει μόλις φταρνιστεί ή βήχει, εκπνέω σιγά και σταθερά μέχρι να απομακρυνθώ σε απόσταση 2 – 3 μέτρων μακριά του. Αυτό αποτρέπει το να εισπνεύσω τον αέρα που έχει «μολύνει» γύρω του» – Dr. Stafford Broumand, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη.

Κουβαλάτε πάντα το δικό σας στυλό
«Ο γιος μου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών όταν ήταν ενός έτους, καθώς έπασχε από σύνδρομο Wiskott-Aldrich, έτσι έπρεπε να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Συνήθισα να κουβαλώ πάντα μαζί μου το δικό μου στυλό για οποιαδήποτε χρήση: από την τράπεζα, στο σουπερμάρκετ ή για μια επίσκεψη στο γιατρό. Ακουμπάω μέχρι και τα πλήκτρα στα ATM με αυτό. Έτσι αποφεύγω να «κουβαλάω» μικρόβια επάνω μου που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο παιδί μου» – Kim Okochi από το Secretary του Maryland.

Περιποιηθείτε τη μύτη σας
«Καθημερινά καθαρίζω τη μύτη μου με ειδικό διάλυμα που προμηθεύομαι από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα για «ξεπλύνω» το εσωτερικό των ρουθουνιών» – Dr. Jeffrey Demain, διευθυντής του ιατρικού κέντρου Allergy Asthma and Immunology στην Αλάσκα.

Πίνετε πολλούς χυμούς φρούτων και λαχανικών
«Το παραϊατρικό προσωπικό έρχεται καθημερινά σε επαφή με πολλά είδη μικροβίων. Για να ενισχύσω την άμυνα του οργανισμού μου φροντίζω να πίνω πολύ νερό για να αποβάλλονται οι τοξίνες, ενώ πίνω πολλούς χυμούς από φρούτα και λαχανικά» – Kristina Economou από το Monterey της Καλιφόρνια.

Μην ακουμπάτε σε «πολυσύχναστες» επιφάνειες
«Δε χρησιμοποιώ ποτέ βρύσες σε δημόσιους χώρους και δεν ακουμπάω τα κιγκλιδώματα στις σκάλες. Προτιμώ να κουβαλάω το δικό μου μπουκαλάκι με νερό» – Cheryl Lassiter, νηπιαγωγός από την Ατλάντα.

Ιδρώστε
«Τρέχω όπου και όποτε μπορώ. Όταν ταξιδεύω φροντίζω να μένω σε ξενοδοχεία που έχουν δωμάτιο σάουνας και τη χρησιμοποιώ καθημερινά. Όταν ιδρώνω αποβάλλονται όλες οι τοξίνες και τα μικρόβια» – Mike Martinez, μέλος δημοτικού συμβουλίου στο Όστιν του Τέξας.

Καθαρίστε τα «εργαλεία ομορφιάς»
«Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιώ για να μακιγιάρω το στόμα των πελατών μου το καθαρίζω πολύ προσεκτικά. Για παράδειγμα κάθε φορά που βάζω σε κάποιον κραγιόν, το καθαρίζω με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι» – Sonia Kashuk, makeup artist.

Κόψτε τις «βρώμικες» κουβέντες
«Είμαι γιατρός και χρησιμοποιώ πολύ συχνά το κινητό μου τηλέφωνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως κάνω πολλές χειραψίες με ασθενείς και συναδέλφους, χρησιμοποιώ ασανσέρ και αγγίζω άλλες επιφάνειες από τις οποίες «περνάνε» πολλά χέρια. Έτσι, φροντίζω να καθαρίζω το κινητό μου τηλέφωνο συχνά με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι για να αποφεύγω να φέρνω πολύ κοντά στο πρόσωπο και το στόμα μου τα μικρόβια» – Dr. Broumand.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *