Πώς η τεχνολογία επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη

AC6559EE1BDE520C61697D42CE17FA9C.jpg

Ένας στους επτά νέους ενήλικες πάσχει από προβλήματα μνήμης και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στην… τεχνολογία.

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων τα κενά μνήμης δεν είναι «προνόμια» μόνο των ηλικιωμένων, καθώς το 14% των ατόμων ηλικίας από 18 έως 39 ετών εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα μνήμης.

Από τα κενά μνήμης μέχρι την άνοια, οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νέοι πρέπει να φροντίζουν για την υγεία του εγκεφάλου, και κατά συνέπεια της μνήμης τους.

Στην έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συμμετείχαν πάνω από 18.000 άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 99 ετών.

Το 20% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι εμφάνιζε προβλήματα μνήμης, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο ποσοστό αυτών αποτελούνταν από ανθρώπους ηλικίας άνω των 60, ωστόσο οι ερευνητές, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, εντυπωσιάστηκαν από το σημαντικά υψηλό αριθμό των νεότερων (18 έως 39 ετών) που δήλωσαν ότι υπέφεραν από προβλήματα μνήμης.

Η κατάθλιψη, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η έλλειψη άσκησης και η υψηλή αρτηριακή πίεση παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ όσο περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες «συγκεντρώνονται» σε ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερα τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση έξυπνων συσκευών, υπολογιστών και άλλων gadgets επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να εστιάσει κανείς σε κάτι και να θυμηθεί.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *