Πώς η σεξουαλική ορμή συνδέεται με την ορμόνη του θηλασμού

A559EFCEB45608EAC42D225DEB318C76.jpg

  Άντρες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ενδέχεται να έχουν χαμηλά επίπεδα μιας ορμόνης, που συνδέεται με το… θηλασμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη οι άντρες που εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα προλακτίνης, παρουσίαζαν χειρότερη εικόνα στην υγεία τους τόσο σε ό,τι αφορά το σεξουαλικό τομέα, όσο και γενικότερα.

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται κάτω από τον εγκέφαλο.

Είναι γνωστή ως η ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη των μαστών και την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες.

Έχει όμως κι άλλες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να προκαλεί στο σώμα σεξουαλική ικανοποίηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ακόμη ότι η συγκεκριμένη ορμόνη, εξουδετερώνει την επίδραση της ντοπαμίνης, η οποία ευθύνεται για τη σεξουαλική επιθυμία.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης επηρέαζαν την απόδοση ενός άντρα στο κρεβάτι, όμως εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Στην έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine, συμμετείχαν 3.000 ευρωπαίοι άντρες ηλικίας 40 έως 79 ετών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και προλακτίνης στους συμμετέχοντες, καθώς επίσης και τη χοληστερίνη, το σάκχαρο στο αίμα και το δείκτη μάζας σώματός τους.

Ακόμη ερωτήθηκαν για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους και τη σεξουαλική τους υγεία, την κατανάλωση αλκοόλ και αν ήταν καπνιστές.

Οι άντρες που είχαν χαμηλά επίπεδα προλακτίνης, εμφάνιζαν σημάδια χαμηλής σεξουαλικής και ψυχολογικής υγείας, όπως αναφέρει το LiveScience.

Αν ένας άντρας είχε χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης από το μέσο όρο, ήταν πιο πιθανό να αναφέρει ότι νιώθει μελαγχολικός και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να απολαμβάνει οργασμούς.

Ακόμη, ήταν περισσότερο πιθανό να νιώθει λιγότερο υγιής και οι δείκτες υγείας του να μην είναι καλοί: όπως για παράδειγμα υψηλός δείκτης μάζας σώματος, σάκχαρο στο αίμα και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονταν προηγούμενες έρευνες, ότι δηλαδή τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης παρεμποδίζουντη σεξουαλική απόδοση και επιθυμία.

Μία θεωρία υποστηρίζει ότι η γενικότερη κακή κατάσταση υγείας, προκαλεί μειωμένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Οι άντρες που πίνουν πολύ αλκοόλ και καπνίζουν υποφέρουν από προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης, καθώς επίσης και από στυτική δυσλειτουργία.

Μία άλλη θεωρία, καταλήγει το δημοσίευμα, λέει ότι τα χαμηλά επίπεδα προλακτίνης, αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή στα επίπεδα σηματοδότησης των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που ρυθμίζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *