Πώς η μεσοθεραπεία PRP επιβραδύνει την τριχόπτωση

mallias-656x410.jpg

Πριν δύο χρόνια η Κιμ Καρντάσιαν έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο τη μέθοδο που είναι γνωστή ως μεσοθεραπεία PRP. Πρόκειται για έγχυση του πλάσματος στο δέρμα μας, που ο γιατρός λαμβάνει με λήψη αίματος και στην συνέχεια το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα συστατικά. Η μεσοθεραπεία PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) φάνηκε ότι προσφέρει ανανέωση ή και ανάπλαση.

Σήμερα θεωρείται ό,τι πιο επαναστατικό υπάρχει στην αποκατάσταση της πυκνότητας του τριχωτού της κεφαλής και στην ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εργασία που παρουσίασαν πρόσφατα η δερματολόγος δρ. Αμαλία Τσιατούρα και η επιστημονική της ομάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στο Βανκούβερ η μέθοδος PRP διεγείρει την τριχοφυΐα σε περιστατικά γυροειδούς αλωπεκίας, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί η ίδια η δρ. Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας & Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, η θεραπεία τριχόπτωσης με PRP εφαρμόστηκε, στο πλαίσιο μελέτης, σε ένα 13χρονο αγόρι. Το τελευταίο παρουσίαζε το αυτοάνοσο νόσημα της γυροειδούς αλωπεκίας. Στην κατάσταση αυτή παρατηρείται μερική ή καθολική απώλεια τριχών, για άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία.

«Η αλωπεκία στο αγόρι αυτό έφτανε στο 80%. Πριν έρθει στο ιατρείο είχε λάβει για καιρό τοπικά στεροειδή και λοσιόν μινοξιδίλης. Όμως τα αποτελέσματα ήταν φτωχά και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο PRP», αναφέρει η δρ. Τσιατούρα. Το αποτέλεσμα ήταν η πυκνότητα να αποκατασταθεί σταδιακά μετά από 6 συνεδρίες, 1 ανά δίμηνο.

derm11.jpg

Σύμφωνα με τη γιατρό, οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η μεσοθεραπεία PRP είναι αρκετά αποτελεσματική τόσο στη γυροειδή αλωπεκία, όσο και στην εποχική τριχόπτωση, την τριχόπτωση που βιώνουν οι γυναίκες μετά την περίοδο του τοκετού, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.

Η διαδικασία είναι γρήγορη, εύκολη και μη χειρουργική. Στην αρχή γίνεται αιμοληψία του ασθενούς και μετά από 15’ ο γιατρός έχει επεξεργαστεί το πλάσμα του αίματος και έχει απομονώσει τα αιμοπετάλια. Στη συνέχεια εγχέει σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού το μείγμα. Το αποτέλεσμα φαίνεται σταδιακά τους επόμενους μήνες.

derm3-e1435309154580.jpgΔρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος

Οι κλινικές Cosmetic Derma Medicine και Advanced Hair Clinics, όπου προσφέρονται θεραπείες για τα μαλλιά, είναι μέλη του ιατρικού ομίλου Cosmetic Derma Medicine Medical Group.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *