Πώς αντιμετωπίζονται οι ημικρανίες

8EC56998B988A598F8B82AD28B21BA9D.jpg

  Ο όρος ημικρανία χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος κεφαλαλγίας που συναντάται σε άτομα ηλικίας 25-55 ετών και συχνότερα σε γυναίκες. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστεί και από την παιδική ηλικία. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν μία τουλάχιστον δυσάρεστη εμπειρία ημικρανίας στη ζωή τους, ενώ το 10% του πληθυσμού υποφέρει από συχνές ημικρανίες.

Συμπτώματα

– Ο πόνος εμφανίζεται κατά επεισόδια διάρκειας 4-72 ωρών, είναι μέτριος έως δυνατός, εντοπίζεται συνήθως στο ήμισυ της κεφαλής, έχει σφύζοντα χαρακτήρα (αίσθημα χτύπων της καρδιάς στο κεφάλι) και συνοδεύεται από ναυτία ή εμετούς.

– Ο πάσχων ενοχλείται από το έντονο φως, τους θορύβους και τις οσμές.

– Η δραστηριότητα επιδεινώνει τον πόνο, ο οποίος μερικές φορές υποχωρεί έπειτα από ύπνο.

– Συχνά υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες, όπως το οινόπνευμα, κάποια είδη τυριών, η σοκολάτα, η έλλειψη ύπνου και η εμμηνορρυσία στις γυναίκες.

– Της κεφαλαλγίας μπορεί να προηγείται είτε ένα ακαθόριστο αίσθημα δυσφορίας είτε αύρα, η οποία περιλαμβάνει διαταραχές από τα μάτια, αιμωδίες ή αδυναμία στα άκρα, ίλιγγο κ.λπ. και διαρκεί περίπου 5-30 λεπτά.

– Σπάνια η ημικρανία μπορεί να είναι επιπλεγμένη και να συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία επιμένουν και μετά την υποχώρηση του πόνου.

Μετά την ηλικία των 50-60 ετών καθώς και στο 70% των εγκύων γυναικών οι ημικρανίες γίνονται αραιότερες και ηπιότερες.

Αίτια

Ο μηχανισμός πρόκλησης της ημικρανίας δεν είναι γνωστός. Ενοχοποιούνται παροδικές διαταραχές από τα εγκεφαλικά αγγεία σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Μια κεφαλαλγία με τυπικούς χαρακτήρες ημικρανίας και φυσιολογική νευρολογική εξέταση δε χρειάζεται να διερευνηθεί με εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία.

Μερικές φορές οι ημικρανίες συνδυάζονται στο ίδιο άτομο με κεφαλαλγίες τύπου τάσεως, ένα άλλο συχνό είδος κεφαλαλγίας.

Οι κεφαλαλγίες τύπου τάσεως εντοπίζονται συνήθως σε ολόκληρο το κεφάλι, έχουν ήπια προς μέτρια ένταση, δε συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, δεν εμποδίζουν τη δραστηριότητα, συχνά είναι καθημερινές και υποχωρούν με κοινά παυσίπονα.

Αντιμετώπιση

Η συχνότητα των ημικρανιών και η βαρύτητα των συμπτωμάτων αναγκάζουν ορισμένους ασθενείς να λαμβάνουν συχνά μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, να καταφεύγουν σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία και να αδυνατούν να εργαστούν. Είναι, συνεπώς, αναγκαία η εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπείας.

Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, των ημικρανιών συνιστάται:

– Η αποφυγή εκλυτικών παραγόντων εφόσον υπάρχουν.

– Η φαρμακευτική θεραπεία που περιλαμβάνει τη συμπτωματική για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς και την προληπτική για τη μείωση της συχνότητας των κεφαλαλγιών.

– Για τη συμπτωματική αγωγή χορηγούνται αρχικά κοινά αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη.

– Εάν τα παραπάνω αναλγητικά δεν έχουν αποτέλεσμα, η κατεξοχήν θεραπεία του ημικρανικού πόνου γίνεται με μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται «τριπτάνες».

– Οι τριπτάνες αντιμετωπίζουν την ημικρανία γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Μία από αυτές είναι η φροβατριπτάνη, με μεγάλη διάρκεια δράσης, για να αποφεύγονται οι υποτροπές του πόνου, και ελάχιστες παρενέργειες.

Οι τριπτάνες καλό θα είναι να χορηγούνται από ειδικό γιατρό και να αποφεύγονται σε ημικρανίες με αύρα, καθώς και στις επιπλεγμένες μορφές.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω θεραπευτικές αρχές, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που πάσχουν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τις ημικρανίες με εμφανή βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Εάν οι ημικρανίες είναι ιδιαίτερα συχνές, όπως 1 με 2 την εβδομάδα, θα πρέπει να προστεθεί στα παυσίπονα προληπτική αγωγή με πολλές δυνατότητες επιλογής φαρμάκων που χορηγούνται καθημερινά για μερικούς μήνες.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *