Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε πως οφείλεται πρωτίστως στην κακή υγιεινή του στόματος, υπάρχουν και άλλες αιτίες, λιγότερο ίσως γνωστές, που είτε δημιουργούν είτε ενισχύουν το πρόβλημα.
Η αντιμετώπιση του δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ωστόσο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να το περιορίσουμε και να το καταπολεμήσουμε…
Η προχωρημένη ουλίτιδα, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα είναι ο νούμερο ένα ένοχος για την κακή αναπνοή οπότε αν έχουμε σημάδια όπως αιμορραγία των ούρων, επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η θεραπεία γίνεται κατόπιν της συμβουλής του ειδικού, είτε χειρουργικά, είτε με βούρτσισμα και χρήση νήματος.
Το σάλιο με τις αντιβακτηριακές ουσίες που περιέχει αποτελεί τη φυσική προστασία των δοντιών και του στόματος. Μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή του πίνοντας νερό και μασώντας τσίχλα.
Όσον αφορά στις «σεσημασμένες» τροφές που ευθύνονται για πρόκληση κακοσμίας του στόματος αυτές είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και το αλκοόλ. Ωστόσο, δυσάρεστη αναπνοή που δημιουργούν διαρκεί όσο η πέψη τους. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημα μιας και δύναται να δημιουργήσει κέτωση από την υπερβολική συσσώρευση όξινων ουσιών στο αίμα. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν λιγότερα πρωτεϊνικά παράγωγα οπότε μπορούμε άφοβα να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους.
Η σωστή φροντίδα της υγιεινής του στόματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση βακτηριδίων που ευθύνονται για τη άσχημη αναπνοή. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε όχι μόνο τα δόντια αλλά και τη γλώσσα. Επιπλέον χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθώς και στοματικό διάλυμα.
Για το πρόβλημα της κακής αναπνοής μπορεί, τέλος, να ευθύνεται κάποια ασθένεια όπως ο διαβήτης ή άλλες του αναπνευστικού συστήματος καθώς και ορισμένα φάρμακα. Στις περιπτώσεις αυτές ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να δώσει λύση είναι ο γιατρός.