Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εφηβείας

 
Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για τους νέους, με έντονες συναισθηματικές εξάρσεις. Πρόσφατη μελέτη ισχυρίζεται ότι ο εγκέφαλος έχει το δικό του τρόπο για να τα «βγάλει πέρα» κατά τη διάρκεια της εφηβείας.


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος ενδέχεται να αναπτύσσει νέα κύτταρα στην εφηβεία, προκειμένου να προετοιμάσει το άτομο να περάσει τη μετάβαση προς την ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, ο εγκέφαλος των θηλαστικών αναπτύσσει νέα κύτταρα στην αμυγδαλή κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η αμυγδαλή αποτελείται από ένα σετ νευρώνων στον εγκέφαλο, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων, γράφει η Daily Mail, και βοηθούν το άτομο να κατανοήσει τα ερεθίσματα που δέχεται. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα νέα κύτταρα βοηθούν τους ανθρώπους στη διαδικασία του φλερτ και της αναζήτησης συντρόφου.

Για να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό τους, έκαναν πειράματα με αρσενικά ποντίκια. Όταν αυτά ενηλικιώθηκαν τα έφεραν σε επαφή με θηλυκά και τα άφησαν να ζευγαρώσουν. Μελετώντας τους εγκεφάλους τους, διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους είχαν αναπτυχθεί νέα κύτταρα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου τους. Ορισμένα από αυτά τα κύτταρα περιείχαν μια πρωτεΐνη η οποία υποδηλώνει την ενεργοποίηση των κυττάρων που συνδέονται με την κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι παρότι η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι πιο πολύπλοκη από αυτή των τρωκτικών, η μελέτη τους μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

«Δεν γνωρίζουμε αν προστίθενται νέα κύτταρα στην αμυγδαλή του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όμως ξέρουμε ότι αυτή παίζει παρόμοιο ρόλο στα ποντίκια. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν παρόμοιοι μηχανισμοί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσης που συμβαίνει στην εφηβεία» ανέφερε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.